Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Justin Leighton

Jaguar F-Type R nu med fyrhjulsdrift – Targa att vänta?

Jaguar F-Type finns i dag i sex olika versioner, de ska bli fjorton. En av dessa är fyrhjulsdrivna F-Type R AWD som vi får se lite av nu och mer av om knappt två veckor. Får vi då även se F-Type Targa?

https://youtu.be/I4OVFyEvmVc

Du som har gått och väntat på en fyrhjulsdriven Jaguar F-Type har inte väntat förgäves. Nu presenterar nämligen den brittiska biltillverkaren modellversionen F-Type R Coupé AWD. Den kompressormatade V8-modellen med 550 hästkrafter kapar ungefär tre tiondelar på 0-100-tiden när den får fyrhjulsdrift. 0-97 km/h (0-60 mph) går nämligen på 3,9 sekunder. Toppfarten är begränsad till 300 km/h.F-Type R Coupé AWD är en av alla nyheter som Jaguar tar med sig till bilsalongen i Los Angeles som öppnar om knappt två veckor. Övriga nyheter består av, som de själva formulerar det, andra prestandaförbättringar. Dagens sex modellversioner ska bli totalt 14 olika versioner.Även om det kanske inte kan räknas som en prestandaförbättring misstänker vi att Jaguar möjligtvis väljer att visa upp en targaversion av F-Type, något som 

varit på tal förr. Den kommer i så fall inte att heta F-Type Targa eftersom Porsche har ett och annat att säga vad gäller den modellbeteckningen.

Just nu befinner sig Jaguar F-Type R Coupé AWD i Hakskeen-öknen tillsammans med jet- och raketdrivna Bloodhound SSC som ska slå nytt landhastighetsrekord. Målet är att passera 1 000 mph, det vill säga 1 609 km/h.

F-Type R- Coupé AWD är på plats för att bistå med diverse teknisk hjälp under testkörningarna, något som vi ser i både filmen ovan och bilderna nedan.