Jaguar F-Type
Jaguar F-Type

Jaguar F-Type var och är äkta

I går läckte det ut en bild på öppna sportvagnen F-Type. Nu bekräftar Jaguar det vi alla redan visste, att bilden är äkta och bjuder därmed på den i högre upplösning.

Jaguar F-Type behöver snart ingen närmare presentation, men vi kör ändå en kort resumé här och nu.

På Frankfurtsalongen förra året visade Jaguar upp konceptbilen C-X16 som inte bara ni läsare hyllade för dess former, även på salongen var trycket hårt från publiken som flockades i och runt Jaguars monter.

Varumärkeschef Adrian Hallmark berättade tidigare i år att jaguar utan en sportbil i modellprogrammet är som Porsche utan 911. Därför ska de lansera en sportbil som ska få namnet F-Type. Med andra ord dissade herr Hallmark märkets egen XK-modell för att inte vara en sportbil (trots att den går som en sådan, låter som en sådan och till stora delar ser ut som en sådan, inte minst XKR-S).

Kort därefter släppte man officiella ”spionbilder” på F-Type, men endast bilder med tygsuffletten uppfälld. F-Type är alltså en cabriolet till skillnad från konceptbilen C-X16. En coupé är dock att vänta längre fram i tiden.

I går så dök det plötsligt upp en bild (se bildgalleriet) i vår mailkorg som visade upp Jaguar F-Type i all sin prakt, med taket nedfällt och i tre olika kulörer. Bilden hade spridits av spionfotografen Chris Doane via hans Facebook-sida. Visst såg bilden ut som äkta vara och visst trodde vi det, men i dag har Jaguar valt att skicka ut bilden i något högre upplösning än den från i går och de berättar att det är världspremiär nästa vecka.

Tack vare den större bilden ser vi att det står ett ”S” i grillen på de tre bilarna. S för Jaguar betyder extra effekt och i det här fallet den nyutvecklade V6-motorn med kompressor och 380 hästkrafter. En basversion med 340 hästkrafter har tidigare bekräftats. En R-version med kompressormatad V8 på fem liter och i dagsläget okänt antal hästkrafter (räkna med många) är också på tapeten.

Debuten för F-Type äger alltså rum nästa vecka nere i Paris. Till våren startar försäljningen som årsmodell 2014.