Jaguar förhandsvisar suven F-Pace

I helgen startar årets Tour de France. Vid startlinjen står inte enbart cyklister utan även Jaguars första suv F-Pace.

Den ska inte visas upp förrän på bilsalongen i Frankfurt i september, men redan nu får vi en första glimt att Jaguar F-Pace. Suven, förlåt Jaguar*, visades upp som koncept (C-X17) i just Frankfurt för snart två år sedan och i dag får vi för första gången se en första omaskerad prototyp av den riktiga bilen.

Anledningen till att Jaguar visar upp den beror på lördagens Tour de France-start i nederländska Utrecht i helgen. Där kommer F-Pace att stå vid startlinjen som följebil till cykelstallet Team Skys cyklist Chris Froome.

Jaguar F-Pace, som mäter omkring 4,7 meter från för till akter, kommer under första etappen av den världsberömda cykeltävlingenatt frakta stallets sportchef, en läkare, en mekaniker, utrustning, reservdelar, verktyg och energidrycker. Det är alltså av största vikt att bilen är rymlig. Inga problem, Jaguar säger nämligen att F-Pace har störst bagageutrymme i klassen och att kupéutrymmet är brett och rymligt.

Till utseendet känner vi igen F-Pace från konceptbilen för två år sedan (jämför med bilderna i gallerierna nedan). Frontspoilern med dess luftintag har tonats ned en aning och ytterbackspeglarna är mer konventionella. Men i övrigt ser det ut som förväntat.

Du vet väl att Tour de France var en biltävling som kördes första gången 1899. Cykeltävlingen med samma namn kördes första gången 1903.

* Jaguar vill inte kalla F-Pace för suv.

https://youtu.be/W-_aXexcTvM