Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: JW Photography

Jaguar Project 7 – en modern D-type

I helgen är det dags för Goodwood Festival of Speed, ett evenemang där Jaguar självklart kommer att finnas på plats. Speciellt för detta har man tagit fram Jaguar Project 7 – en F-Type som leker D-type.

Det klassiska backtävlingsevenemanget Goodwood Festival of Speed går av stapeln nu till helgen. Evenemanget, som är en av Storbritanniens största bilhändelser, är också ett tillfället för biltillverkare att visa upp sig. Ty även om fokus ligger på dåtida fordon finns även utrymme för bilar av modernare snitt.

På plats finns (förstås) Jaguar, som inte bara visar upp XJR, XFR-S och XKR-S GT. Nu kommer man även med en konceptbil baserad på F-Type, med inspirationen hämtad direkt från femtiotalets klassiska sportvagn D-Type. Bilens namn är Project 7, vilket anknyter till Jaguars sju segrar vid Le Mans 24-timmars.

Skillnaderna utseendemässigt från vanliga F-Type är en lägre vindruta, ett D-Type-inspirerat bakparti (något cabtak är det inte frågan om), en kolfibervinge samt en lätt kaxigare front, förutom det blåvita färgschemat. En hel del övriga detaljer är också förändrade och gjorda i lättare material. Dessutom har passagerarsätet bytts ut mot en hjälmhållare. 

Jaguar hävdar att hela projektet gick från skiss till färdig bil på bara fyra månader. Snabbt, men inte lika snabbt som bilen accelererar 0–60 mph (alltså 0–96 km/h) på – det ska ta 4,1 sekunder. Toppfarten anges till 186 mph, vilket blir 300 km/h.

Bilen kommer att visas upp genom att köras på Goodwood alla tre dagarna – fredag, lördag och söndag. Kommer du inte att vara där kan du i alla fall kika på Jaguars lanseringsfilm här nedan. Ännu längre ner hittar du ett bildgalleri på Project 7.

https://youtu.be/sGBMSLvggqA?width=575&height=353