Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar restaurerar 10 klassiska E-Types

Jaguar ger nytt liv åt deras kanske mest ikoniska bil någonsin. Tio E-Types ska återställas till perfekt originalskick.

Jaguar Land Rover gör sina restaurationer av klassiska modeller till ett riktigt sidoprojekt. Efter framgångarna med renoveringen av 25 stycken Land Rover Series 1 ska nu tio stycken Jaguar E-Type renoveras.

Den första bilen att genomgå den grundliga behandlingen är en gråmetallic Fixed Head Coupe från 1965. Bilen såldes ny i Kalifornien i maj 1965 och ställdes till förvaring 1983 efter 12 500 mil. Bilen är redan färdigrenoverad och kommer att visas på Techno Classica Essen show i Tyskland senare den här månaden.

E-Type Reborn-programmet börjar med att Jaguar letar upp ett exemplar som ännu inte är renoverat. Sedan plockas bilarna ned i sina beståndsdelar och och återuppbyggs efter exakta fabriksspecifikationer. Köpare som inte är så noga med nummer och årtal kan också få sin bil uppgraderad med delar från senare modeller av E-Type, som bättre kylning, bromsar och synkroniserad växellåda.

Priserna för de renoverade bilarna börjar på runt tre miljoner kronor. Vilket inte är så farligt dyrt med tanke på vad en originalbil kostar i dag. Den dyraste hittills var en originalbil från 1963 med 640 mil på mätaren, som såldes på Bonhans för 64 miljoner kronor tidigare i år.