Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar satsar på fyrhjulsdrift

Jaguar är i dagsläget ett av de mest bakhjulsdrivna märkena men det ska det bli ändring på. Planen är att kunna erbjuda fyrhjulsdrift till alla modeller men någon crossover är det inte tal om – däremot en 3-serieutmanare.

Jaguar-chefen Adrian Hallmark kan inte tänka sig någon framtida Jaguar-modell som inte skulle passa i fyrhjulsdrivet utförande. Det är i samtal med brittiska Autocar som Jaguar-chefen avslöjar att den engelska katten – med en lång tradition av bakhjulsdrift – i framtiden lika gärna kan ses som ett fyrhjulsdrivet märke.

 I dagsläget är det bara V6-motorn på 3,0 liter som är utvecklad för att kunna driva på alla fyra hjul i XF och XJ och det på grund av stor efterfrågan från den nordamerikanska marknaden. Ingen av Jaguars övriga nuvarande modeller är utvecklad med fyrhjulsdrift i åtanke men nu har man enligt Hallmark lärt sig hur man gör (av syskonet Land Rover) och kommer att tillämpa sina nyvunna kunskaper på framtida modeller.

 Tidigare i höstas uttalade sig Hallmark i fråga om en eventuell crossovermodell och sade att en sådan är möjlig. I intervjun med Autocar hävdar han däremot det motsatta och säger att en liten sedanmodell som kan konkurrera med BMW 3-serie har mycket högre prioritet. Jaguar har ingen brådska att lansera en crossover eftersom systermärket Land Rover redan har en stark position på det området.