Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar visar upp F-Type SVR

Jaguar visar upp värstingen F-Type SVR efter att den läckt ut i förra veckan. Den är självklar både snabbare och starkare än någonsin tidigare.

F-Type SVR blir den första serieproducerade Jaguaren tillverkad av Special Vehicle Operations, Jaguars Land Rovers prestanda-avdelning (att jämföra med exempelvis BMW:s M eller Mercedes-AMG). SVO har tidigare satt tänderna i bland annat Range Rover Sport och F-Type Project 7, den sistnämnda var en hyllningsbil till Jaguars framgångar i Le Mans med D-Type under 50-talet. Project 7 byggdes dock endast i 250 exemplar.

F-Type SVR är lättare, starkare och snabbare än vanliga F-Type. Kompletta tekniska data, tillsammans med prissättning kommer att offentliggöras i samband med bilsalongen i Genève, men tack vare en broschyr som läckte ut i fredags via den nederländska hemsidan autovisie.nl, väljer Jaguar att dela med sig av mer information om bilen redan nu.

Under motorhuven sitter samma motor som i F-Type R, alltså en 5,0-liters V8, men i SVR-versionen levererar den 575 hästkrafter och 700 newtonmeter. Detta tillsammans med fyrhjulsdrift låter bilen komma upp i 100 km/h på bara 3,7 sekunder, och ger coupén en toppfart på 322 km/h. I cabrioleten räcker det till en toppfart på 312 km/h. Enligt läckta uppgifter har motorn ett koldioxidutsläpp på 269 gram per kilometer, och snittförbrukning på 1,13 l/mil. F-Type SVR erbjuds endast med åttastegad automatlåda.

I fronten ser vi en ny splitter och nya luftintag som liknar de på F-Type Project 7, och som ger ett mer aggressivt utseende än på vanliga F-Type. Även på motorhuven sitter nya luftintag. Bak sitter en ny spoiler som är lika bred som bilen, till skillnad från den lilla spoiler på F-Type R som endast täcker bakluckans bredd. Spoilern på F-Type SVR justeras efter hastigheten, och kan inta två olika lägen för att förbättra väghållning. Först justeras den vid 80 km/h, och sedan ytterligare vid 113 km/h. Spoilern fungerar likadant på cabrioleten, men då justeras den först vid 64 km/h, och sedan vid 97 km/h.Försäljning av F-Type SVR börjar under sommaren, men den kommer alltså att visas upp redan under bilsalongen i Genève. Några priser finns för närvarande inte tillgängliga.

https://youtu.be/JcYPsu8EKhM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!