Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071012-jaguar-x-type-2008
071012-jaguar-x-type-2008
071012-jaguar-x-type-2008
071012-jaguar-x-type-2008

Jaguar X-Type ansiktslyfts inför 2008

2001 kom Jaguar X-Type och genomgick en lättare ansiktslyftning i samband med kombiversionens intåg 2004. Nu är det dags igen, denna gången en större ansiktslyftning, mestadels exteriört.

Under mars/april nästa år sätter leveranserna av ansiktslyfta instegsmodellen Jaguar X-Type igång här hemma i Sverige. Tre motoralternativ finns då tillgängliga – två bensin-V6:or på 2,5 (194 hk) respektive 3,0 liter (231 hk) samt en rak dieselfyra på 2,2 liter (143 hk) med partikelfilter. Alltså samma motorer som är aktuella till modellen i dag.

För första gången i dieselmaskinens historia kan man beställa den i kombination med en sexväxlad automatlåda som även kan växlas manuellt. Den medför hyfsat god bränsleekonomi (0,69 l/mil), mjuka växelövergångar men även sportigare körning på grund av det manuella läget som automatiskt går in i ett sportläge och tillåter snabba växlingar via paddlar bakom ratten.

Automatlådan utnyttjar det maximala vridmomentet genom alla sex växlarna, till skillnad från den manuella som bara gör det i tvåans växel. Detta medför att automatlådan ger bilen nästan samma prestandasiffror (0-100 km/h) som med manuell sexväxlad låda.

Till bensinmotorerna kan man välja antingen manuell eller automatisk växellåda, båda femväxlade, precis som tidigare.

Uppdaterade X-Type har enligt Jaguar förändrats på 500 punkter varav de flesta har genomförts på utsidan. De exteriöra förändringarna är till för att X-Type ska närma sig Jaguars nya formspråk vad gäller de andra modellerna. Grillen har ett nytt blankt rutnät med en kraftig ram lackerad i bilens kulör, precis som på XJ- och XF-modellerna. Främre stötfångaren har ny formgivning med bland annat integrerade reflexer i sidorna. Nedanför stötfångaren har frontspoilerns luftintag fått en blank avdelare för att ge X-Type ett bredare och lägre utseende. Bakre stötfångaren och tröskellådorna har gjorts om en aning med renare linjer för bättre samspela med övriga bilen.

Sidoblinkersen har nu flyttats upp till sidobackspeglarna, som sig bör på en modern bil av i dag. Där sidoblinkersen tidigare satt, i bakkant av framskärmarna, sitter i stället nu Jaguar-emblem.

Bak på bilen kan man nu inte avgöra vilken X-Type-modell som man kör bakom. Motoremblemen har tagits bort. Nu kan man endast läsa X-Type och eventuellt om det är en Executive- eller Sovereignmodell.

Två nya fälgvarianter tillhör också uppdateringarna inför 2008. Man kan välja mellan antingen 17- eller 18-tummare, både femekrade i aluminium.

Interiören har också genomgått några uppdateringar, dock inte lika många som exteriört. Bland annat har sätena fått ny utformning i kombination med matchande dörrklädsel. Det finns ett flertal klädslar att välja mellan till sätena, allt från halvläder (läder på sidorna och tyg på själva sittytan) till helläder där det mest exklusiva alternativet heter Ivory. Som grädde på moset kan man dessutom välja en rad olika dekorer till instrumentbräda, växelspaksknopp, askkopp med mera – bland annat rosenträ.

Instrumenttavlan har förändrats för att ge en mer sportig känsla och liknar den i nya Jaguar XF. Belysningen är grön och mätarna vita precis som i sportbilen XK.

Andra uppdateringar inför 2008 är förbättrat system för parkeringshjälp med mindre och bättre dolda sensorer, smidigare bluetooth-anslutning av mobiltelefonen som även medför upp till fem olika enheter kopplade till bilens system på en och samma gång.

Jaguar X-Type av 2008 års modell kostar från 324 700 kronor med lilla bensinmotorn i Classic-utförande medan dieseln i samma utförande kostar från 306 700 kronor. Om ansiktslyfta X-Type behåller samma prissättning är okänt.