Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar XE facelift officiell

Jaguar visar nu uppdaterade XE som innehåller en hel del småjusteringar av utseendet samt en förbättrad förarmiljö och – inte minst – en rad tekniska nyheter. Jaguar går till och med så långt att de kallar modellen för nya XE.

Jaguars mellanklassare XE är nu så långt gången i livet att det är dags för en uppdatering. Denna uppdatering presenteras i dag, bara dagar innan den publika premiären på bilsalongen i Genève.

Salongsbesökarna kommer att kunna beskåda en bil som är sig lik på utsidan (vore konstigt annars, det är ju trots allt ”bara” en uppdatering) men där flera detaljer ändå sticker ut med nytt utseende. Strålkastarna med LED-teknik har gjorts ”argare”. Den J-formade DRL-ljussignaturen kvarstår. Nedre delen av fronten har fått större luftintag vilket ger framför allt standardmodellversionerna ett mer prestandabilsliknande utseende. För den XE-kund som vill ha ännu lite mer av den varan, prestandabilsutseende, finns utförandet R-Dynamic som även påverkar interiören.

Bakifrån sett märks nya bakljus som är lägre än tidigare och där ”knycken” i lysdiodslingan är dragen ”under baslinjen”. Bakre stötfångaren har fått annorlunda utseende vilket märks extra tydligt om bilen är R-Dynamic-utrustad.

Interiören är i grunden sig lik, men tittar man lite mer noggrant ser man flertalet detaljer som gör instrumentbrädan och mittkonsolen betydligt modernare än vad som hittills har varit fallet.

Först och främst måste vi nämna att växelväljarvredet är borta och ersatt med en vanlig växelväljarspak. Snett till vänster om växelväljaren har start/stopp-knappen tagit plats, den har fått flytta ned från den vertikala delen av mittkonsolen där det tidigare fanns en hel drös med knappar. Där har i stället en snygg skärm och två rejäla vred placerats för enkel styrning av klimatanläggningen.

Ovanför nämnda skärm hittar man den infotainmentskärm som har uppgraderats rejält. Borta är de omkringliggande plastknapparna, i stället är de integrerade i skärmen nederdel. Touch Pro Duo heter lösningen med de två skärmarna ovanpå varandra.

En tredje skärm är möjlig att få, nämligen i mätarhuset. Den är på 12,3 tum över diagonalen. Framför mätarhuset är en ny ratt med mindre nav monterad.

Trådlös mobilladdning och ClearSight-backspegel tillhör andra nyheter på insidan.

Drivlinealternativen till uppdaterade XE är sex till antalet, om man räknar in drivande hjul i summeringen. Själva motorerna är tre stycken – en dieselmotor och två bensinmotorer.

Dieselmotorn heter Ingenium D180 och har 180 hästkrafter samt 430 newtonmeter och finns med både bak- och fyrhjulsdrift.

Bensinmotorerna är Ingenium P250 med 250 hästkrafter och 365 newtonmeter samt Ingenium P300 med 300 hästkrafter och 400 newtonmeter.

Samtliga motorer är fyrcylindriga tvålitersmaskiner med turboladdning. Dieseln använder singelturbo medan bensinmotorerna har twinscroll-teknik. Oavsett maskin är det ZF:s åttastegade 8HP45-automatlåda som gäller, en låda som används flitigt även av andra biltillverkare, inte minst BMW.

Uppdaterade Jaguar XE går att beställa redan nu, dock är inga svenska priser är ännu presenterade.