Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar XE får helt nya dieselmotorer – fakta och siffror

Jaguars uppmärksammade 3-serieutmanare XE avtäcktes tidigare i månaden men först nu avslöjar Jaguar detaljer om de helt nyutvecklade Ingenium-motorerna som gör att XE släpper ut mindre än 100 g/km.

När Jaguar presenterade nya modellen XE tidigare i september var det fokus på sportmodellen XE S som får en V6-motor på 3,0 liter men det sades nästan ingenting om dieselalternativen. Den informationen kommer först nu och ännu mer kommer vi att få veta när bilsalongen i Paris är i full gång.

Jaguar XE kommer med två dieselalternativ, båda baserade på samma fyrcylindriga 2,0-liters aluminiumkonstruktion som går under namnet Ingenium. Motorn är helt och hållet utvecklad av Jaguar själva och kommer att produceras i en nyetablerad motorfabrik i West Midlands där det ska spottas ut en färdigbyggd motor var 36:e sekund.

Den svagare av de två dieslarna ger 163 hästkrafter och 380 newtonmeter i maximalt vridmoment och får en blandad förbrukning på 0,38 l/mil. Koldioxidutsläppen stannar på 99 gram per kilometer.

Lite starkare är 180-hästarsversionen som ger 430 newtonmeter men hur mycket den kommer att dra eller släppa ut får vi inte veta nu. Båda motorerna blir dock Euro 6-klassade, förstås. Dieselmotorerna har teknik såsom dubbla balansaxlar för minskade vibrationer, variabla avgasventiltider för bättre partikelfilterregenerering och lågtrycksavgasåterföring för att minska bildningen av NOx-utsläpp.