Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar XE har världspremiär i kväll

Äntligen ska Jaguar X-Type få en efterträdare. I kväll smäller det med världspremiär för XE, bilen som ska ta det anrika brittiska märket in i framtiden med mycket ny teknik.

Notera att Jaguar XE nu är officiellt presenterad!

Att Jaguar en längre tid haft för avsikt att ta upp kampen med främst Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass har vi känt till. Första gången vi skrev om kommande XE var 2009, men då var vi aningen fel på det. Vi skrev att XE skulle bli en liten roadster (med, som vi skrev då, BMW Z4 i sikte). I dag vet vi bättre. Den bilen fick i stället heta F-Type.

Men det var först i mars tidigare i år som vi svart på vitt fick reda på att efterträdaren till Ford Mondeo-baserade X-Type (lades ned 2009) ska heta XE. I samband med avslöjandet fick vi också första bilden på nya modellen.

Därefter har vi pumpats fulla med information om XE, bland annat om nya skalbara plattformen med chassi a av monocoque-typ och till stora delar i aluminium, nya fyrcylindriga motorfamiljen Ingenium som ska kännetecknas av låg förbrukning i kombination med hög effekt, samt mycket annat.

Vi har också, dock den inofficiella vägen, fått höra att en SVR-prestandaversion av XE är planerad, att den ska få 497 hästkrafter och därmed ge nya BMW M3 skrämselhicka.

I kväll är det slut på förhandsfakta, rykten och annat löst snack. I kväll är det nämligen världspremiär för Jaguar XE och vi kommer i stället bli fullpumpade med hårda fakta.

Så när du har käkat kvällsmiddagen, nattat småbarnen, rastat jycken och förberett kvällsfikat – surfa in på teknikensvarld.se igen för att ta del av allt som rör Jaguars nya 3-serieutmanare. Du kan vara lugn, EM-kvalet mellan Österrike och Sverige är inte i farozonen. Du hinner i lugn och ro läsa och kika på bilder innan matchen.

Är du rädd att missa det? Följ oss på vår Facebook-sida så dyker nyheten upp i ditt Facebook-flöde. Vi ses här i kväll!

Notera att Jaguar XE nu är officiellt presenterad!

Jaguar XE anlände tidigare i dag till London med helikopter.
https://youtu.be/vvoYXEoMQ7E