Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091005-jaguar-xe-xk-2011
091005-jaguar-xe-xk-2011
091005-jaguar-xe-xk-2011
091005-jaguar-xe-xk-2011

Jaguar XE – kommande Z4-utmanare

Jaguar är på gång med en roadster som är mindre än dagens XK och som är tänkt att konkurrera med bland annat BMW Z4. Det var tänkt att bilen skulle influeras av klassikern E-type, men nu har man fått tänka om…

Att Jaguar håller på att utveckla en mindre roadster som antagligen får modellbeteckningen XE är ingen hemlighet. Formgivarna på Jaguar har länge utgått från att applicera en modern tolkning av nosen från E-type på bilen, men enligt brittiska Autocars källor lär det inte bli så.

Anledningen är att den låga ovala grillen blir svår att kombinera med bilens övriga design. Samma problem kommer att uppstå på nästa generation XK då denna får samma formspråk som XE.

– Problemet är att proportionerna är helt fel när formen är sträckt. De är inte säkra på om den ovala grillen har mycket liv kvar, säger en insiderkälla till Autocar.

Hur grillen istället kommer att se ut är ännu inte bestämt, men det vore inte oväntat att se samma typ av grill på XE och nästa XK som XF och nya XJ har i dag.

Tvåsitsiga och bakhjulsdrivna Jaguar XE hamnar storleksmässigt i samma klass som BMW Z4, en bil som också blir brittens huvudsakliga konkurrent. För att tydligt särskilja XE från XK Coupé och Cabriolet behöver sistnämnda antagligen växa en del och erbjuda ett betydligt mer användbart baksäte än i dag. Men alla är inte förtjusta i den tanken – till och med internt hos Jaguar har det bildats två läger, ett som vill se XK växa och ett som inte vill att XK förändras och därmed äventyra försäljningen och dess arv.

Både XE och nästa generation XK ska byggas med samma plattform som grund, allt för att hålla utvecklingskostnaderna nere.

Exakt vilka motorer som kommer XE vet vi inte, men Jaguar har en rad fina V6- och V8-alternativ att välja mellan. XE förmodas introduceras under 2011 vilket känns ganska logiskt eftersom det då är 50 år sedan Jaguar E-type kom.

Läs mer