Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Klicka för större

Jaguar XE nu med alla fakta och mängder av bilder

Nästan en månad efter världspremiären berättar Jaguar i dag mer om företagets nya mellanklassutmanare XE. Här serveras du bilder, alla fakta och en hel del annat.

Det var på åttonde dagen av förra månaden som Jaguar slog på stort med pampig världspremiär av nya modellen XE i London där kändisarna duggade tätt. Mitt bland alla kamerablixtar befann sig också Teknikens Världs Robin Törnros för att bevittna det hela.

Då fick det kännas och klämmas på bilen, men speciellt specificerande var inte britterna eftersom de endast visade upp XE S, det vill säga toppversionen med kompressormatad V6-motor på 3,0 liter och 340 hästkrafter.

I dag har britterna däremot öppnat dammluckorna på vid gavel och ger oss all möjlig information, så här dagen innan salongspremiären i Paris.

På motorprogrammet står både bensin- och dieselmaskiner. Två fyrcylindriga turboladdade bensinmotorer med direktinsprutning finns till XE, både med 2,0-liters cylindervolym. Den ena ger 200 hästkrafter och 280 newtonmeter medan den andra ger 240 hästkrafter och 340 newtonmeter. Jaguar jämför dessa båda fyror med sina dubbla motgående balansaxlar med sexcylindriga maskiner till effekt och gång. De kompakta motorerna väger vardera 138 kilo.

Förbrukningen uppges ligga på 0,75 liter per mil oavsett effektuttag. 179 gram koldioxid per kilometer motsvarar det.

200-hästarsversionen gör 0-100 km/h på 7,7 sekunder och toppar 237 km/h. 240-hästarsmotorn är snabbare med sina 6,8 sekunder och 250 km/h.

Foto: Klicka för större

Bland dieselalternativen hittar vi två maskiner som vi redan har skrivit om. Instegsversionen är på 163 hästkrafter och 380 newtonmeter medan ett steg upp hittas en 180-hästarsmaskin med 430 newtonmeter. Båda är på 2,0 liter och turboladdade. Maskinen med lägre effekt är den snålaste motorn som Jaguar någonsin utvecklat. I XE förbrukar den vid blandad körning 0,38 liter per mil och släpper ut 99 gram koldioxid per kilometer. Den med 180 hästkrafter är något törstigare med sina 0,42 liter per mil samt mellan 109 och 111 gram koldioxid per kilometer.

0-100 km/h går på 8,4 respektive 7,8 sekunder och toppfarten ligger på 227 respektive 228 km/h.

Dessa fyra så kallade Ingenium-motorer (namnet på Jaguars nya motorfamilj) kan länkas ihop med antingen nyutvecklade sexväxlade manuella lådor eller med åttastegade automatlådor från ZF.

Sist men inte minst har vi V6-alternativet på bensinsidan som med hjälp från en kompressor har, vilket vi delvis nämnde ovan, 340 hästkrafter och 450 newtonmeter. Den är standardutrustad med den åttastegade automatlådan som här dessutom har växelpaddlar vid ratten. 0-100 km/h går på raska 5,1 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h.

Förbrukningen enligt EU-körcykeln ligger vid blandad körning på 0,81 liter per mil vilket motsvarar 194 gram koldioxid per kilometer.

Jaguar XE är 467,2 centimeter lång, med andra ord 4,8 centimeter längre än en BMW 3-serie. På bredden, backspeglarna ej inräknade, mäter den 185 centimeter, 3,9 centimeter mer än en 3-serie. 141,6 centimeter över marken reser sig Jaguar XE, det vill säga 1,3 centimeter lägre än 3-serie. Axelavståndet på 283,5 centimeter är 2,5 centimeter längre än på... behöver vi nämna den igen? BMW 3-serie, för tydlighetens skull.

1 474 kilo väger den lättaste XE-modellversionen, nämligen XE 2,0 diesel 163. Tyngst är XE 3,0 bensin 340 som väger från 1 665 kilo.

Bagageutrymmet sväljer 450 liter om tillvalet reservhjul gjorts. Utan reservhjul vinner man fem liter. Om vi återigen gör jämförelsen med BMW 3-serie får britten på denna punkt se sig slagen. 3-serie Sedan rymmer nämligen 480 liter.

En kombiversion av XE är inte officiellt bekräftad men lär komma inom max ett par år. Räkna då med något större bagageutrymme.

Foto: Klicka för större

XE är inte bara fullproppad av aluminium (exempelvis 75 procent i karossen) utan också en hel del ny teknik. Adaptiv farthållare, döda vinkeln-varnare och parkeringsassistans är några tekniker som lyfts fram. En stereokamera är dessutom monterad framför innerbackspegeln. Denna har till uppgift att läsa av framförvarande trafik och bromsar bilen om så behövs för att undvika eller lindra eventuella kollisioner. Kameran läser även att vägskyltar och vägmarkeringar, sistnämnda för att se till att föraren inte ofrivilligt avviker från vägen.

ASPC (All Surface Progress Control) är en teknik som Jaguar lyfter fram lite extra. Systemet är utvecklat baserat på Jaguar Land Rovers mångåriga erfarenhet inom offroad-fordon. ASPC är en form av farthållare vid låga hastigheter som fungerar mellan 3,6 och 30 km/h. Utan att föraren behöver röra pedalerna styrs bromssystemet och gasresponsen för att ge optimalt med dragkraft utan att slira, även i situationer med väldigt hala underlag.

Vill du fördjupa dig i Jaguar XE tycker vi att du ska ladda ned Jaguars pressmeddelande på svenska som innehåller det mesta du kan tänka dig om nya modellen och all teknik.

I bildgalleriet nedan kan du frossa i Jaguar XE både från utsidan och insidan under resten av dagen. 79 nya bilder med XE i olika kulörer har lagts till dagen till ära.