Foto: JOHN WYCHERLEY

Jaguar XE nu med AWD-fyrhjulsdrift och Apple Watch-sammankoppling

När Jaguar XE nu gör sin USA-debut i Los Angeles presenteras en rad olika nyheter som även vi i Europa kommer att få ta del av. Största nyheten är fyrhjulsdrift.

Jaguars nya bidrag i mellanklassen, XE, har redan fått oss på fall, men två ting har hittills saknats. Fyrhjulsdrift och ett kombiutförande. Sistnämnda får vi vänta på ytterligare ett tag, men förstnämnda är nu verklighet – åtminstone på papperet eftersom den svenska premiären dröjer till hösten 2016, då för modellår 2017.

När Jaguar XE får AWD-fyrhjulsdrift så är det till endast ett av de befintliga motoralternativen, nämligen 20d-motorn, det vill säga 2,0-litersdieseln på 180 hästkrafter (163-hästarsversionen har också en 2,0-litersmotor men den heter inte 20d utan E-Performance).

Fyrhjulsdriftssystemet baseras på det som lanserades i sportbilen F-Type och som sedan tagit plats i nya XF och suven F-Pace. Det betyder full drivning på bakhjulen men som kan övergå till fyrhjulsdrift på 165 millisekunder om bilens system känner av att enbart bakhjulen inte är tillräckliga för bibehållet grepp. Systemet som avgör hur drivningen ska fördelas benämns Intelligent Driveline Dynamics (IDD). IDD för en ständig dialog med bilens övriga system, så som antisladdsystemet, momentfördelningssystemet och Jaguar Drive Control.

Adaptive Surface Response (AdSR) övervakar automatiskt körförhållande samt vägyta och ersätter de tidigare manuella inställningsmöjligheterna för regn, is och snö.

Foto: JOHN WYCHERLEY

Den som väljer fyrhjulsdrift måste, som ovan nämnt, välja 180-hästarsdieseln. En annan grej som man ”påtvingas” är automatlåda. Vill man ha manuell låda är det endast bakhjulsdrift som gäller.

Jaguar möblerar om lite i XE-sortimentet inför nästa år, modellversionerna ser ut som följer:

XE Pure

XE Prestige

XE Portfolio

XE R-Sport

XE S

Och motoralternativen är som följer:

• XE E-Performance, 2,0 liter diesel på 163 hk, man/aut, bakhjulsdrift.

• XE 20d, 2,0 liter diesel på 180 hk, man/aut, bakhjulsdrift.

• XE 20d AWD, 2,0 liter diesel på 180 hk, aut, fyrhjulsdrift.

• XE 20t, 2,0 liter bensin på 200 hk, aut, bakhjulsdrift.

• XE 25t, 2,0 liter bensin på 240 hk, aut, bakhjulsdrift.

• XE S, 3,0 liter bensin på 340 hk, aut, bakhjulsdrift.

Från och med tidigt 2016 finns InControl Pro Touch-infotainmentsystemet med en 10,2 tum stor pekskärm med grafik av väldigt hög kvalitet. En 60 gigabyte stor och snabb SSD-disk (solid state drive) används för lagring av information.

Apple Watch-kompabilitet är en annan ny finess där man som Apple Watch-ägare kan kontrollera bilens status, låsa och öppna dörrarna, starta motorn och hitta bilen – enbart med hjälp av klockan på armen.

Nytt är också Lane Keep Assist, Adaptive Speed Limiter och Driver Condition Monitor. Adaptive Speed Limiter hjälper föraren att accelerera och bromsa baserat på hastighetsbegränsningarna (bra för körkortet) och Driver Condition Monitor som varnar föraren om tröttheten är på väg att ta över.