Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Klicka för större

Jaguar XE officiell – bilder, fakta och film

Så är den sedan länge omtalade nya katten presenterad – Jaguar XE. I London i kväll är det världspremiär och Teknikens Värld är på plats för att kunna ge dig allt om Jaguars nya bil som ska sätta klorna i BMW 3-serie.

Fem år efter nedläggningen av X-Type har nu Jaguar kommit till skott och presenterar efterträdaren. Jaguar XE har världspremiär i kväll i London och man gör det på ett litet speciellt sätt. Man visar endast upp prestandaversionen XE S (en betydligt värre SVR kommer dock senare). Övriga motoralternativ får vi snällt vänta på till det är dags för bilsalong i Paris. I övriga motorpaletten finner vi samma cylinderfilosofi som hos Volvo, nämligen enbart fyrcylindrigt både på diesel- och bensinsidan. Det enda som britterna kläcker ur sig i dag angående de fyrcylindriga så kallade Ingenium-motorerna är att en av dieselvarianterna, den med 163 hästkrafter och 380 newtonmeter, nöjer sig med 0,38 liter diesel per mil och 99 gram koldioxid per kilometer. Vi får också lite kort reda på att bensinmotorerna är på 2,0 liter och turbomatade. Åttastegade ZF-automatlådor är standard i bensinarna medan dieselspisarna även har nyutvecklade sexväxlade manuella lådor att tillgå.

Tydliga coupélinjer trots att det är en fyrdörrarssedan. Formerna känns igen från andra "Jaggor", exempelvis XF och F-Type Coupé. Även lite BMW kan man se om man är lagd åt det tyska hållet. Foto: Klicka för större

XE är första modell ut att byggas på Jaguar Land Rovers nya flexibla modulär-arkitektur. Den sägs lägga grund till en helt ny körupplevelse i mellanklassegmentet med sin långa hjulbas och låga sittposition. 283,5 centimeter mellan hjulaxlarna är 2,5 centimeter mer än hos BMW 3-serie. XE mäter för övrigt 467,2 centimeter på längden, 185 centimeter på bredden och 141,6 centimeter på höjden – samt har en tjänstevikt på 1 474 kilo (XE S). Motsvarande siffror för 3-serie Sedan är 462,4, 181,1, 142,9 centimeter samt 1 595 kilo. Med andra ord är XE något större än sin uttalade främsta utmanare, men samtidigt cirka 120 kilo lättare.

Jaguar beskriver dessutom XE som märkets hittills lättaste, mest vridstyva och mest aerodynamiska bil. XE är dessutom första ”Jaggan” med elektrisk servostyrning, som sägs ha samma känsla som deras hydrauliska system men som bidrar till lägre förbrukning.

Det nya monocoque-chassit, som enligt Jaguar saknar motsvarighet i klassen, bjuder inte enbart på låg vikt, utan också, tack vare legeringar där aluminium är huvudingrediensen, har hög styvhet vilket bidrar till goda krocksäkerhetsegenskaper. Jaguar siktar på höga betyg hos krocksäkerhetsinstitut som Euro NCAP och amerikanska IIHS.

Aluminium genomsyrar också stora delar av karossen som väger 342 kilo i icke lackerat skick. En annan viktuppgift som britterna delar med sig är 46 kilo. Den siffran står för mängden återvända material, allt för att spara på moder natur.

Den modellversion som Jaguar presenterar i dag heter alltså XE S. Den har en V6-maskin på 3,0 liter under huven som med hjälp av en kompressor ger 340 hästkrafter och 450 newtonmeter. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h och accelerationen från 0 till 100 km/h som går på 5,2 sekunder (5,1 sekunder uppges också, beroende på vilken dokumentation man läser). Förbrukningen vid blandad körning uppges till 0,83 liter per mil och utsläppen till 194 gram per kilometer. Motsvarande BMW 3-serie, det vill säga 335i med 306 hästkrafter, gör 0-100 km/h på 5,2 sekunder, toppar 250 km/h, förbrukar 0,72 liter per mil och släpper ut 169 gram per kilometer.

Jaguar XE innehåller en rad olika förarhjälpmedel för att undvika eller lindra vid olyckor. En världsnyhet enligt Jaguar är ASPC (All Surface Progress Control) som är utvecklat baserad på Jaguar Land Rovers mångåriga erfarenhet inom offroad-fordon. ASPC är en form av farthållare vid låga hastigheter som fungerar mellan 3,6 och 30 km/h. Utan att föraren behöver röra pedalerna styrs bromssystemet och gasresponsen för att ge optimalt med dragkraft utan att slira, även i situationer med väldigt hala underlag.

Farthållare med full autobroms finns också. Systemet jobbar med en stereokamera som läser av framförvarande trafikbild. Kameran läser även av vägskyltar och vägmarkeringar, sistnämnda för att bistå filbytesvarnarsystemet med information.

Head up-display som med laser projicerar information i fullfärg på vindrutan är även ett säkerhets- och bekvämlighetssystem som är värt att nämna.

Interiören ger ett ganska rent intryck trots en hel del knappar. Nya infotainmentsystemet InControl stoltserar med en åttatumsskärm på mittkonsolen. Foto: Klicka för större

XE kommer paketerad med ett helt nytt infotainmentsystem kallat InControl. I centrum står en åtta tum stor skärm där det mesta i bilen styrs. Via InControl, som har möjlighet till röststyrning, kan man sammankoppla mobiltelefonen för att ta del av fler funktioner. Systemet blir något av en Internet-hotspot där bilens externa antenn fungerar som räckviddsförlängare för bättre täckning. Oavsett om man har iPhone eller Android kan man styra XE på olika vis, exempelvis schemalägga luftkonditioneringen, öppna och stänga dörrarna (låsmekanismen) och mycket annat.

Jaguar XE har med andra ord världspremiär i kväll men en kompletterande premiär på bilsalongen i Paris blir det i början av oktober. Då får vi veta mer om bilen och övriga motoralternativ.

Grundpriset för Jaguar XE uppges hamna på 27 000 pund vilket motsvarar 310 000 kronor. Vi kan inte låta bli att jämföra med BMW 3-serie som har ett ingångspris på 269 000 kronor i Sverige, då för en 316i Sedan med 136 hästkrafter (motsvarande BMW-pris i Storbritannien är 23 550 pund). Orderböckerna för XE misstänker vi öppnar i samband med eller strax efter Parissalongen med kundleveranser troligtvis i början av 2015.

Missa inte att läsa mer om nya Jaguar XE i kommande nummer av Teknikens Värld. Vi är nämligen ensamma svenskar på plats i London i kväll för att följa världspremiären.

I filmen längre ned kan du titta på XE-världspremiären i efterhand.

Teknikens Världs Robin Törnros, enda svensk på plats, bevittnar världspremiären av Jaguar XE. Läs mer om det i kommande nummer av tidningen.

Efter några försök får vi tag på Robin Törnros som är vår utrikeskorrespondent i London. Vi hör lite kort med honom om vad han, som sett XE live, tycker om den.

Robin, världspremiär av en ny Jaguar alltså. En upplevelse?

– Minst sagt. Här är 3 000 personer på premiären och jag har stött på både Nicko McBrain i Iron Maiden, Brian Johnson i AC/DC och – inte minst – (Sir) Stirling Moss. Och så har jag och alla andra fått se en 1,5 timme lång teaterföreställning om Jaguars historia.

Du som sett bilen "irl", om vi nu ska använda moderna Internet-förkortningar, hur är den?

– Jäkligt sportigt utformad. Just ordet sport användes i presentationen inte en gång, inte två gånger, utan många, många gånger. Den känns lyxig och flott också. Lite XJ framifrån och en hel del F-Type i bakänden med sin ljussignatur.

Känns den som en utmanare till BMW 3-serie?

– Helt klart kan den bli det med rätt prissättning och om de fyrcylindriga motorerna är så bra som de säger. Dieseln som nöjer sig med 0,38 liter milen bådar ju gott. Åtminstone på papperet. Det är bättre siffror än för både BMW 318d (143 hk, 0,44 l/mil) och 320d (184 hk, 0,45 l/mil). Volvo har S60 D4 med 181 hästar som på papperet drar 0,37 liter per mil.

Kommer det en Sportbrake, alltså kombi?

– Har ställt frågan till både ingenjörer och höjdare här och ingen av dem vill säga något. Men min magkänsla är att det kommer en Sportbrake.

Trots annan form är ljussignaturen lik den på F-Type.
https://youtu.be/vvoYXEoMQ7E

Gilla på Facebook för fler videoklipp!