Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar XE SV Project 8 ny rekordhållare på Nürburgring

Alfa Romeo kunde med Giulia Quadrifoglio skryta i drygt ett års tid, men nu är det Jaguars tur att med XE SV Project 8 skrävla över att de är snabbast runt Nürburgrings nordslinga.

I september i fjol berättade Alfa Romeo hur deras 510 hästkrafter starka Giulia Quadrifoglio slagit till med en ny rekordtid för fyrdörrarssedaner runt Nürburgrings berömda nordslinga. 7 minuter och 32 sekunder imponerade, inte minst då tiden är densamma som för gamla Porsche 911 GT2 med Walter Röhrl bakom ratten, en bil och en man som är byggda för att vara oerhört snabba och nästan ingenting annat.

Men nu är det slut på det roliga för italienarna, för nu är det britterna som dominerar i klassen på det gröna helvetet. Jaguar meddelar nämligen i dag att deras specialversion XE SV Project 8, som är gatlegal, har slagit till med en ny rekordtid. Smaka på 7 minuter och 21,23 sekunder. De har alltså kapat Giulias tid med nästan elva sekunder och är lika snabba som erkänt snabba supersportbilar som till exempel Ferrari 488 GTB och till och med snabbare än andra, exempelvis Porsche 911 GT2 RS (förra generationen) och Maserati MC12. Galet men uppfriskande.

Foto: Jaguar

XE SV Project 8

 är utvecklad av Jaguars specialavdelning SVO som har lyckats pressa ut 600 hästkrafter ur den fem liter stora kompressormatade V8:an. Via en åttastegad automatlåda når kraften samtliga hjul som vid bra fäste skickar iväg kärran från stillastående till 97 km/h (0-60 mph) på 3,3 sekunder. Toppfarten är 321 km/h.300 bilar ska byggas och säljas för motsvarande 1,65 miljoner kronor styck.– SVO är där för att flytta fram gränserna för prestanda, lyx och terrängkompetens. Handmonterade XE SV Project 8 tar denna princip till den bortre gränsen och destillerar superbilsprestanda ur Jaguars mest kompakta fyradörrarssedan. Rekordet på Nürburgring nordschleife ger tyngd åt vår avsikt att leverera den mest extrema Jaguaren någonsin åt Project 8-klienter som snart nog får möjlighet att själva uppleva denna sensationella sedan, säger John Edwards, vd på Jaguar Land Rover Special Operations.

https://youtu.be/djGxBF0pQ_s