Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar XE SV Project 8 officiell

Vi har tidigare sett den kamouflerad i en snirklig, svartvit skrud – men nu är Jaguars starkaste gatlegala bil någonsin officiell: Jaguar XE SV Project 8. Det långa modellnamnet innebär dock också en prislapp därefter...

I helgen arrangeras Goodwood Festival of Speed – ett tredagars-Mecka för alla som gillar att se klassiska racingbilar in action.

Men det är inte bara gamla godingar som visas upp. Flera biltillverkare passar även på att presentera helt nya modeller.

Och det är vad Jaguar gjort i år. XE SV Project 8 är tillverkarens starkaste gatlegala bil någonsin med sina 600 hästkrafter. Motorn är samma kompressormatade femliters-V8 som sitter i F-type SVR men som nu fått mer effekt (25 extra hästkrafter).

Till V8:an sitter en åttastegad automatlåda kopplad, och den nya värstingmodellen utrustas med fyrhjulsdrift.

Sprinten 0-100 km/h ska enligt uppgift klaras av på 3,7 sekunder, och toppfarten anges till 321 km/h.

Utseendemässigt blir XE SV Project 8 som sig bör racingbetonad med bland annat en stor vinge baktill, karossdelar i aluminium, bredare höfter, stötfångare i kolfiber, keramiska bromsar i kolfiber och för modellen unika 20-tums lättmetallfälgar. Ett fyrpipigt avgassystem i titan är också standard.

"Vanliga" XE SV Project 8 väger in på dryga 1,75 ton, men vill du ha den lättare går den att köpas med ett speciellt banpaket. Då bantas bilen på 12,2 kilo, mycket tack vare att baksätet kastas ut. Dessutom utrustas framsätet med skålstolar i magnesium och fyrapunktsbälten.

XE SV Project 8 byggs för hand och blir limiterad till 300 exemplar. Enligt Jaguar själva plockas endast 25 procent av delarna i XE SV Project 8 från den vanliga XE-serien.

Men exklusiviteten har också ett pris. Eller vad sägs om 149 995 pund (drygt 1,65 miljoner kronor).

Samtliga 300 bilar kommer att bli vänsterstyrda.