Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Notera att vi har "SVR-manipulerat" bilen på bilden.Notera att vi har "SVR-manipulerat" bilen på bilden.Notera att vi har "SVR-manipulerat" bilen på bilden.
Notera att vi har "SVR-manipulerat" bilen på bilden.

Jaguar XE SVR med 497 hk ska ge BMW M3 skrämselhicka

Jaguars kommande BMW 3-serie-, Mercedes C-klass- och Audi A4-utmanare XE rapporteras komma i en het SVR-version med 497 hästkrafter som gör 0-100 km/h på fyra sekunder eller däromkring.

Om knappt tre veckor är det världspremiär för Jaguars nya mellanklassbil XE som med teknikspäckade specifikationer och snåla motorer är tänkt att sätta klorna i tysktrion 3-serie, A4 och C-klass. Jaguar har ännu inte avslöjat speciellt mycket om en kommande toppversion, det enda som de sagt är att toppfarten ska ligga på över 300 km/h vilket är ett tecken på en kommande BMW M3-utmanare (och Mercedes C 63 AMG och Audi RS4, så klart, även om sistnämnda endast finns som Avant). Jaguar har mest talat om det som ligger i tiden, nämligen viktbesparing och snåla motorer (från 0,31 liter per mil).

Nu nås vi av uppgifter från brittiska Auto Express att man planerar en prestandaversion som ska sättas ut i jakten på M3. Enligt dem kommer denna toppversion av XE mest troligt få tilläggsbeteckningen SVR, precis som nyligen presenterade Range Rover Sport SVR. Det låter klokt med tanke på att, om man går efter Jaguars nomenklatur i dag, XER och XER-S inte varken är estetiskt eller uttalsmässigt vackert.

De som får äran att ta fram XE SVR är nybildade Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations. Enligt uppgift tänker de använda sig av märkets kompressormatade V8 på 5,0 liter som redan sitter i ett antal bilar. Men i XE SVR blir effektuttaget en aning lägre. 497 hästkrafter är en siffra som förmedlas. Det kan jämföras med nya M3:ans 431 hästkrafter. Dock är inte en siffra på papper allt, så många andra faktorer måste vägas in, exempelvis vikten. Och XE ska enligt Jaguar själva vara en fena på just den punkten med rejält stora portioner aluminium i konstruktionen. Motorn ska vara kopplad till Jaguars åttastegade automatlåda som för just denna modellversion optimerats för snabbare växlingar.

0-100 km/h uppges landa någonstans runt fyra sekunder och toppfarten till 250 km/h (vi får förmoda att toppfartshöjande paket blir ett populärt tillval).

Utöver extra pulver kommer en XE SVR också bjuda på ett passande utseende med större luftintag, aerodynamiska detaljer längs karossen, större hjul och bromsar samt mycket annat när den lanseras under 2016 för en brittisk prislapp som sägs motsvara strax under 700 000 svenska kronor. Det är i ungefär samma område som BMW M3 ligger.