Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nick Dimbelby/Jaguar

Jaguar XE – tre snabba från provkörningen

Hans Hedberg har begett sig till ett halvsoligt Spanien för att köra britternas tyskutmanare i mellanklassen – Jaguar XE. Kommer den att ha en chans? Vi ringer och kollar!

Hej Hans, kommer Jaguar ha en chans med XE mot de tre tyskarna 3-serie, A4 och C-klass?

– Det anser jag absolut. Jaguar-folket har gjort sin hemläxa ordentligt. XE är minutiöst utvecklad och inget har lämnats åt slumpen. Låg vikt, fint chassi och bra motorer, framför allt bensinarna.

Är den inspirerande att köra?

– Nu har jag bara kört värstingen med kompressormatad V6-motor på 340 hästkrafter på bana. Den gör inte bort sig och rent körupplevelsemässigt förs tankarna till F-Type, vilket är ett gott betyg.

– Utanför banan är det bensinmotorerna som är mest inspirerande. Tillsammans med den standardmonterade, åttastegade automatlådan från ZF är intrycket toppen. Dieselmotorerna är inte riktigt lika pigga och den manuella lådan är inte att föredra framför automatlådan.

Vad kostar XE och när kommer kombiversionen Sportbrake?

– Från 329 900 kronor och då är det 163-hästarsdieseln i utförandet Pure som gäller, med manuell låda. Sportbrake lär komma inom det närmaste året, liksom fyrhjulsdrift.

Hela provkörningen av Jaguar XE kan du läsa i Teknikens Värld nummer 12/2015 som utkommer 21 maj. Läs gärna med om Jaguar XE här.

 

Foto: Nick Dimbelby/Jaguar