Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar XEJaguar XEJaguar XE
Jaguar XE

Jaguar XE utmanar BMW 3-serie – första bilden

I dag avslöjar Jaguar namnet på deras kommande utmanare till BMW 3-serie. XE ska modellserien heta och i samband med namnet blir officiellt bjuder de också på första bilden.

Att Jaguar vill fajtas mot de så kallade premiumtyskarna på alla plan är ingen hemlighet. XJ, XF och XK har under flera år varit en del av kampen, nyligen introducerade F-Type Coupé och Cabriolet är ett nytillskott för att bekämpa Porsche 911 och kommande suven C-X17 ska sätta krockben för tyskarna motsvarigheter. Att de också tänker konkurrera i trånga men livsviktiga mellanklassegmentet har varit på tapeten i flera år, mer eller mindre sedan X-Type lades ned.

Även om det har bekräftats tidigare kan vi ta dagens pressmeddelande och bild (som vi har ljusat upp för att avslöja fler detaljer) från Jaguar som en försäkran att Audi A4, Mercedes C-klass och kanske framför allt BMW 3-serie inte kommer att gå säkra inom en snar framtid.

I Jaguars utskick kan vi läsa att modellen som utmanar de premiumbetonade i mellanklassen ska heta XE. Jaguar berättade för ett drygt år sedan att bilen ska bli banbrytande i segmentet och det bekräftas i dag när de beskriver monocoque-chassit i aluminium som det första någonsin i mellanklassen. De drar också till med att bilen ska bli den mest avancerade, effektiva och raffinerade sportsedanen i sin klass.

XE blir första bil ut på Jaguars nya plattform iQ som visades upp tillsammans med suven C-X17 i Frankfurt förra hösten.

XE blir första bil att använda sig av Jaguars nya motorfamilj av fyrcylindriga maskiner som benämns Ingenium. Både bensin och dieselmotorer står på agendan och effektspannet lär bli brett som en hel ocean då Jaguar skriver att de snålaste versionerna har utsläpp på under 100 gram koldioxid per kilometer medan toppversionen ska göra över 300 km/h. En M3/M4-dräpare på gång alltså?

Jaguar XE lanseras under 2015. Kan vi då även förvänta oss en kombi? Mycket troligt.

https://youtu.be/VkENNAhiP10?width=575&height=353