Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110421-jaguar-xf-facelift
110421-jaguar-xf-facelift
110421-jaguar-xf-facelift
110421-jaguar-xf-facelift

Jaguar XF lyfts med XJ-front

För att inte hamna efter i konkurrensen med de nya tyskarna genomgår Jaguar XF ett kraftigt ansiktslyft. Den tidigare så kritiserade fronten byts mot en XJ-liknande variant och en fyrcylindrig diesel blir ny instegsmotor.

När Jaguar XF lanserades hösten 2007 var det många som tyckte att den helt nya designen gjorde Jaguar gott, särskilt gillades den smäckra bakdelen. Desto färre var det som sa något positivt om fronten. Nu byts denna ut. För att hänga med de betydligt nyare konkurrenterna Audi A6, BMW 5-serie och Mercedes E-klass genomgår Jaguar XF ett ansiktslyft.

På utsidan har Jaguar försökt få XF att likna det större syskonet XJ, vilket de lyckas bra med. Den nya fronten på XF är nästan identiskt med den på XJ och påminner också mycket om konceptbilen C-XF. Elaka tungor har hävdat att den gamla XF-fronten påminde om något från ett betydligt billigare märke från Japan, med den nya fronten är alla sådana likheter utraderade. På bakstammen är nyheterna svårare att urskilja men vi kan tipsa om att man ska titta på baklampornas skärning i underkant som är lite annorlunda på nya XF. På bilsalongen i New York står just nu endast XFR utställd och den får samma utseendemässiga förändringar som vanliga XF. Invändigt uppdateras modellerna med en lätt omdesignad ratt och lite nytt stuk på mittkonsolen.

Amerikanska kunder kommer inte att hitta några nyheter under huven men vi här i Europa kan notera en ny instegsmotor i form av en fyrcylindrig 2,2-litersdiesel som ger 190 hästkrafter och 450 newtonmeter. Samma motor finns även i Land Rover Freelander och Ford Mondeo men i dessa sitter den på tvären, i XF monteras den på längden. Den nya motorn, som kallas AJ-i4D, väntas stå för cirka 60 procent av den fortsatta XF-försäljningen. Ytterligare en nyhet är en åttaväxlad automatlåda från ZF som ska vara både snabbare och bränslesnålare än den utgående med sex växlar. Med nya 2,2-litersdieseln kan Jaguar XF ta sig från 0-100 km/h på 8,0 sekunder och har en toppfart på 225 km/h. Med lite hjälp av start/stopp-system blir den blandade förbrukningen 0,54 l/mil och koldioxidutsläppen stannar på 149 g/km.

Läs mer