Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110403-jaguar-xf-facelift110403-jaguar-xf-facelift110403-jaguar-xf-facelift
110403-jaguar-xf-facelift

Jaguar XF lyfts och får ny instegsdiesel

Det har blivit dags för Jaguars volymmodell XF att få ett nytt ansikte. I samma veva får den en ny liten dieselmotor som hämtas från Ford Mondeo och trycks ned på längden i Jaggan.

När ersättaren till Jaguar S-Type lanserades för tre år sedan blev den genast en vattendelare, somliga uppskattade blandningen av gamla och nya linjer medan andra jämförde Jaguar XF med diverse japanska lågprisbilar. Oavsett vad man tycker om XF är det snart dags att bilda sig en ny uppfattning om utseendet eftersom Jaguar har förannonserat ett ansiktslyft av XF som kommer att premiärvisas på bilsalongen i New York senare i april.

När Jaguar XF ställs ut i New York som öppnas för allmänheten den 22 april kommer den först och främst att ha en ny front. De bilder Jaguar själva har släppt visar en XF med maskering fram och bak men det går ändå att skönja nya strålkastare, en ny grill och en lätt modifierad frontspoiler. Förhandsuppgifterna pekar mot att XF-fronten omstöps för att bli mer lik konceptbilen C-XF. På bakstammen är det inte lika troligt att vi får se några större förändringar. Invändigt handlar ansiktslyftet om lite nya material och högre kvalitet. För att höja komforten ytterligare har Jaguar stoppat in mer ljudisolerande material som ska sänka ljudnivån i kupén cirka tre decibel.

Den största nyheten är kanske ändå att Jaguar XF ska få en ny instegsmotor som kan komma att sätta rejäl fart på försäljningen. XF-köpare ska inom kort kunna välja att utrusta sin bil med samma fyrcylindriga 2,2-litersdiesel som även sitter i Land Rover Freelander och Ford Mondeo. I dessa bilar sitter dieselmotorn på tvären men i XF kommer den att monteras på längden. När motorn sitter i XF utrustas den med vattenkyld turbo, nya insprutare, ny vevaxel samt ett start/stopp-system. Motorn ger 190 hästkrafter och 450 newtonmeter. 0-100 km/h ska gå på 8,5 sekunder och blandad bränsleförbrukning anges till 0,54 l/mil. Koldioxidutsläppen stannar på 149 g/km. Ytterligare en nyhet är att XF ska kunna utrustas med en åttaväxlad automatlåda från ZF där både sjunde och åttonde växeln är rena överväxlar.