Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090326-jaguar-xf-xk
090326-jaguar-xf-xk
090326-jaguar-xf-xk
090326-jaguar-xf-xk

Jaguar XF och XK med nya motorer – direktrapport från provkörningen

Engelska Jaguar satsar hårt i dessa lågkonkjunkturstider. En helt ny V8-bensinare och en rejält uppdaterad V6-diesel står till bjuds i bland annat XF-karossen. Men hur intressanta är maskinerna egentligen? Häng med på en tur med dem!

Hans Hedberg är på plats i Sydfrankrike där han tillsammans med fotograf Glenn Lindberg undersöker hur mycket bättre sedanen XF och sportiga XK i coupé- och cabrioletutförande har blivit.

 

Vad är det som är nytt?

– Vi kör både XK och XF med nya V8-maskinen på fem liter. Motorn är helt ny jämfört med den tidigare 4,2-litersmotorn. Samtidigt har den tidigare 2,7 D-motorn ersatts med en trelitersmaskin.

 

Vad skulle du vilja säga skiljer sig mest från föregångarna?

– Responsen hos V8:an. Och ljudet! Till och med foto-Glenn drar på smilbanden när han får dra en repa med den öppna XK:n!

 

På tal om XK. Det ska vara några förändringar på bilen, något som syns?

– XK har fått en argare uppsyn och LED-ljusteknik i fronten inför modellår 2010. Tillsammans med de nya slimmade backspeglarna ser bilen riktigt läcker ut.

 

Nya dieselmotorn i XF då, hur är den?

– Jo tack, effekt på 275 hästkrafter och vridmoment på maffiga 600 newtonmeter, ändå låga koldioxidutsläpp på 179 gram per kilometer är starkt jobbat av Jaguar-ingenjörerna. De första milen med Jaguar XF V6 Diesel S är imponerande.

 

Men inte i klass med BMW 535d, eller?

– Säg inte det… Kraftflödet är liknande och väghållningen snäppet bättre! Nu måste jag och foto-Glenn vidare. Ni får läsa och se mer från våra Jaguar-äventyr i tidningen och på teknikensvarld.se!

Läs mer