Jaguar XF officiell
Nya Jaguar XF, efterträdaren till S-type, begår världspremiär i Frankfurt. Men redan i dag kan du se de officiella bilderna och läsa allt om bilen.
Nya Jaguar XF är stor, 44 millimeter längre och 25 millimeter bredare än Audi A6.
Den vackra bakänden har klara drag av landsmannen Aston Martin DB9, ingen dålig bil att bli jämförd med. Men så kommer vi till fronten. I ett försök att behålla de karakteristiska Jaguar-lyktorna har man lyckats få fronten att bli lite för lik den inte helt lyckade Hyundai Coupé. Synd.
Interiört är det mycket som är nytt även jämfört med syskonet XK. Designen är avskalat ”skandinavisk”. Dörrhandtag och elhissknapparna kommer dessutom direkt från Volvos hyllor, liksom ytterbackspeglarna. Trä används friskt, det är faktiskt mer trä i inredningen på nya XF än i någon annan Jaguar sen MKII från 1960-talet.
De skålade sätena har utformats för att ta mindre plats. Den breda spårvidden ger gott om utrymme i kupén. Det är inga problem alls för långa personer att sitta komfortabelt tack vare bra takhöjd. Däremot är det svårt för kortväxta och barn att se ut över de höga skuldrorna. Bagageutrymmets 500 liter (plus 40 liter om bilen inte har nödreservhjul) kan utökas till 960 liter med det bakre ryggstödet nedfällt.
XF har också en helt ny grafik på mätartavlorna och fosforblått ljus belyser instrumenttavlan, knappar och reglage i panelen.
En rolig gimmick är startknappen. Den avger ett pulserande rött ljus och när man trycker på den för att starta motorn kommer växelväljarreglaget upp ur mittkonsolen. Samtidigt aktiveras klimatanläggningen och de dolda ventilationsmunstyckena vrids runt och öppnas i den annars släta instrumentpanelen.
Motorhuven med aktivt fotgängarskydd, som först kom på XK-modellerna, är vidareutvecklad och återfinns även i XF. Det lyfter huven i bakkant för att minimera skadorna på en oskyddad person som blir påkörd.
Jaguar XF kommer i tre modellversioner:
Luxury med 2,7-liters diesel eller 3,0-liters V6 bensin.
Premium Luxury med 2,7-liters diesel, 3,0-liters V6 bensin (finns sedan tidigare) eller 4,2 liters V8 bensin.
Super V8, förkortat SV8, med kompressormatad V8 på 4,2 liter från XKR.
Vassast är den välkända 4,2 liter stora V8:an med kompressor som också sitter under huven på XKR och XJR. Effekt 416 hästkrafter och maximalt vridmoment på 560 Nm. Tack vare överladdning från kompressorn är vridmomentkurvan så flack att upp till 86 procent av kraften finns tillgänglig från 2 000 varv/min och upp till motorns maxvarvtal.
Acceleration 0-100 km/h går enligt uppgift på 5,5 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.
Samma V8-motor utan kompressor är på 298 hästkrafter och har ett vridmoment på 411 Nm.
Acceleration 0-100 km/h går på 6,6 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 km/tim.
Trelitersbensinaren är en V6 på 238 hästkrafter som ger en acceleration 0-100 km/tim på 8,3 sekunder. Toppfarten är 238 km/h.
Turbodieseln på 2,7 liter (samma motor som finns i Peugeot 407 Coupé, Land Rover Freelander och Citroën C6) kommer att vara het i dieseltörstiga Europa. Effekten är 207 hästkrafter och vridmomentet är imponerande 435 Nm vid 1 900 varv/min. Jaguar hävdar att den här dieselmotorn går praktiskt taget lika tyst och vibrationsfritt som en bensinmotor. Den är dessutom bränslesnål och tack vare partikelfiltret är CO2-utsläppet lågt. Acceleration 0-100 km/h på 8,4 sekunder. Toppfart 230 km/h.
Manuell växellåda finns inte i XF. En sexväxlad automatlåda är standard i samtliga modeller. Den styrs via en helt ny typ av växelväljare som kallas JaguarDrive Selector. I stället för en konventionell spak vrider man på en liten ratt för att välja växelläge. Det finns ingen mekanisk koppling till växellådan, överföringen sker elektroniskt. Det går också att välja sportläget S för att växla manuellt/sekventiellt med paddlar på ratten. Växellådan har två olika körlägen: Normal och Winter. För SV8 tillkommer Dynamic, som inte finns på övriga modeller.
Världspremiären äger rum på salongen i Frankfurt september.
Du kan läsa mer om när Teknikens Värld var på Jaguars pressvisning den 4 juli i nästa nummer av tidningen (nummer 19) som kommer den 6 september.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se