Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar XFR-S SportbrakeJaguar XFR-S SportbrakeJaguar XFR-S Sportbrake
Jaguar XFR-S Sportbrake

Jaguar XFR-S Sportbrake – värstingkombin avslöjad

Att Jaguar har en monsterkombi på gång är ingen hemlighet. Nu är den till och med avslöjad. Ett stycke brittisk familjekombi med V8 på 550 hästkrafter.

Audi har en och Mercedes har en. BMW har inte någon, inte heller Jaguar. Men snart har det brittiska kattdjuret en också. Vi syftar självfallet på en familjekombi med prestanda som en supersportbil. I Audis fall är det RS6 Avant, i Mercedes fall E 63 AMG Kombi och i BMW:s fall icke-existerande M5 Touring. Jaguars svar på tyskarna heter XKR-S Sportbrake och nu sägs den första bilden ha läckt ut innan premiären på Genèvesalongen nästa månad.

Jaguar XKR-S Sportbrake kommer att ha samma drivlina som sitt sedansyskon, det vill säga en V8 på 5,0 liter som ger 550 hästkrafter vid 6500 r/min och 680 newtonmeter mellan 2500 och 5500 r/min. Med hjälp av en åttastegad automatlåda når krafterna ner i backen via bakhjulen som sätter rejäl fart på familjeraketen. 0-100 km/h går på 4,6 sekunder för sedanen så vi räknar med att lägga till en tiondel eller två på tiden för kombin. Toppfarten är 300 km/h. Prestandasiffrorna är inte riktigt i klass med RS6 Avant och E 63 AMG Kombi då dessa gör 0-100 km/h på 3,9 respektive 3,7 sekunder.

För att köra brittisk familjeracer får du räkna med att lägga ut dryga miljonen. Jaguar XFR-S i sedanutförande kostar från 989900 kronor och med Jaguars prisstrategi med 25000 kronor i kombitillägg hamnar XFR-S Sportbrake på andra sidan miljonstrecket.