Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110203-jaguar-xj-coupe110203-jaguar-xj-coupe110203-jaguar-xj-coupe
110203-jaguar-xj-coupe

Jaguar XJ blir coupé

Jaguars nya stora lyxlimpa XJ ska släppas i coupéutförande. Det är bara en i raden av nya modeller som ska få det Tata-ägda märket att tredubbla sin försäljning.

Jaguars indiska ägare Tata Motors verkar inte ha några betänkligheter när det gäller att satsa på den brittiska biltillverkaren. Nu avslöjar Jaguar Land Rovers varumärkeschef Adrian Hallmark i en intervju med Automobile att stora lyxutmanaren XJ ska förvandlas till en linjeskön coupé.

Hallmark beskriver den kommande coupén som mer dynamisk och emotionell än den tilltänkta konkurrenten Mercedes CL. XJ Coupé får en lång och svepande taklinje utan en B-stolpe som förstör linjespelet. Automobile har fått tag i insiderkällor som säger att coupén ska ha fullgod plats för fyra vuxna och dessutom ett stort panoramaglastak som låter ljuset flöda in i kupén.

XJ Coupé är inte den enda kommande modellen från Jaguar. Vi vet sedan tidigare att en utmanare till BMW 3-serie och Mercedes C-klass är på väg, såväl som en kombiversion av XF. Det talas också om en liten sportbil i samma anda som E-Type, samt en produktionsmodell baserad på den iögonfallande konceptbilen C-X75 som visades i Paris i höstas. I intervjun med Automobile talas det dessutom om en shooting brake-variant på XF eller den kommande mellanklassaren men Adrian Hallmark vill först och främst bygga en Jaguar-crossover baserad på plattformen från Range Rover Evoque.

– En Jaguar-crossover är självskriven enligt mig. Jag tycker faktiskt att fyrhjulsdrift borde vara aktuellt för alla framtida Jaguar-modeller, säger Hallmark.

Läs mer