Jaguar XJ facelift officiell

Nästa månad är det hela sex år sedan Jaguar lanserade senaste XJ-generationen. Nu uppdateras modellen.

Det har varit mycket fokus på Jaguar XE och nya XF den senaste tiden. Dessförinnan var det F-Type som stal allt rampljus. I skymundan har flaggskeppet XJ stått, men nu får den lite tid i frontlinjen eftersom den uppdateras inför modellår 2016.

Inför modellår 2014 uppdaterades XJ hårfint. Denna gång handlar det om större förändringar, dock utan att vara revolutionerande.

På utsidan är det främst strålkastarna och bakljusen som noteras bland nyheterna. Strålkastarna är av typen full-LED och bakljusen har fått ett lite annorlunda arrangemang av lysdioderna. Även frontspoilern har uppdaterats en aning med lite fler krominlägg (endast toppversionen).

Största nyheterna bakom ratten är uppdaterad servostyrning som sägs sänka förbrukningen med upp till tre procent. Servostyrningen är nämligen vilande så länge föraren inte drar i ratten.

Interiört märker man också av att den 12,3 tum stora skärmen (finns även en på åtta tum på mittkonsolen) i mätarhuset numera kan visa navigationen över hela ytan.

Det uppdaterade infotainmentsystemet, InControl Touch Pro med dörr-till-dörr-navigation, har fått fyrkärnig processor från Intel som kan genomföra beräkningar snabbare än tidigare. Till systemet hör en 60 gigabyte stor SSD-disk.

Motorerna har uppdaterats för att anpassas till Euro 6. Jaguar har samtidigt passat på att skruva upp effekten i dieselmaskinen. V6:an som tidigare lämnade 275 hästkrafter och 600 newtonmeter ger nu ifrån sig 300 hästkrafter och 700 newtonmeter. Trots effektökningen har koldioxidutsläppet kunnat sänkas från 159 till 149 gram per kilometer (0,57 liter per mil). 0-100 km/h avverkar dieselmodellen på raska 5,9 sekunder, rätt bra för en bil med tjänstevikt på nästan två ton.Övriga motorer är en tvålitersbensinare på 240 hästkrafter, en på 3,0 liter med kompressor som ger 340 hästkrafter (finns även i kombination med fyrhjulsdrift) samt bensinaren på 5,0 liter som med kompressor finns med tre olika effektuttag: 470, 510 och 550 hästkrafter.Alla motoralternativ går att välja till modeller med lång hjulbas.

https://youtu.be/DVX--SrWLDI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!