Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andrew Shaylor

Jaguar XJ nu bara med dieselmotor

Jaguars flaggskepp kommer snart bara att finnas med dieselmotor, skriver brittisk media. Anledningen är hårdare avgaskrav.

Jaguar XJ fyller i år 50 år men firandet tenderar att gå i moll – i alla fall om man gillar bensinmotorer. I brittisk media rapporteras det att modellen bara kommer att finnas med dieselalternativ fram tills nya XJ kommer om ett par år. Det blir den nionde generationen av modellen och får förmodligen elektrifiering och även halvkombikaross för att hänga med i tiden.

Det är prestandaversionen XJR575, lanserad 2017, som nu stryks i menyn då man inte anpassar den för det nya WLPT-reglementet. I och med det finns bara en diesel-V6:a kvar på motorpaletten – i Europa vill säga. På andra marknader, som Nordamerika och Australien, finns XJR575 kvar.

XJ575 har en femliters V8:a som ger maximala 575 hästkrafter och 700 newtonmeter.

Bensin-V6:an på tre liter, med internkod AJ126, har strukits sedan tidigare – även från andra modeller i Jaguar-Land Rover-koncernen.Första Jaguar XJ visades upp under Parissalongen 1968 och till årets upplaga av tillställningen körde en konvoj av XJ-bilar från Castle Bromwich till den franska huvudstaden för att fira modellens 50 år.

https://youtu.be/uqiOLrMAeWw