Foto: JW Photography

Jaguar XJ uppdateras smått

Jaguars toppmodell XJ uppdateras inför modellår 2014, men det är inga större förändringar det handlar om. Mest finputsningar av lyxen.

Dagens generation av Jaguars toppmodell, lyxsedanen XJ, kom 2009 och har alltså fyra år på nacken. Inför nästa modellår ska den därför få några uppdateringar. Men det är inga större skillnader som det handlar om – tvärt om.

Motorutbudet förblir detsamma som tidigare: 240-hästars tvåliters turbomaskin, 340-hästars V6, treliters V6-diesel samt femliters V8 med 385, 470, 510 eller 550 hästar (det sista i värvningen XJR). Dock har instegsmodellen förärats Jaguars ”intelligenta” start/stopp-system i standardutförande.

Interiört kommer en del skillnader i modellen med lång hjulbas. Och då främst i baksätet, med nya säten med inbyggd massagefunktion, utökad takhöjd, utfällbara bord och en förändrad bakre stötdämpning för en mer bekväm färd.

Alla modeller, inte bara den med lång hjulbas, får också en teknik som ska stänga dörrarna mjukare samt ett nytt infotainmentsystem. Det nya systemet får två högupplösta touch-skärmar samt en ljudanläggning från Meridian som tillval. Dessutom tillkommer nytt mittarmstöd och nya 18 tums lättmetallfälgar.