Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jaguar XJR575 officiell – värsting med klös

Jaguar Land Rover har haft bråda dagar på sistone, med ett flertal nya modeller och modellvarianter presenterade på sistone. Och man har inte glömt flaggskeppet XJ heller – nu kommer nämligen den snabbaste och starkaste versionen hittills, XJR575.

Det har varit mycket nytt på Jaguar-fronten på sistone. Från nya lillsuven E-Pace, via en värstingversion av Jaguar XE och kommande elsuven I-Pace till nya XF Sportbrake, samtidigt som större suven F-Pace har fått företaget att redovisa rekordförsäljning. Men tro inte att de helt har glömt sitt stora flaggskepp XJ. Nu har nämligen företagets prestandaavdelning fått sätta tänderna ordentligt i storbilen, och tagit fram modellen med namnet XJR575.

Siffrorna i slutet av namnet antyder hästkraftsantalet, 575 stycken alltså, vilket är 24 fler än utgående XJR, som den ersätter. Den fem liter stora kompressormatade V8-motorn levererar också hela 700 newtonmeter och skickar iväg den 1 875 kg tunga vagnen från 0 till 100 km/h på 4,4 sekunder. 0,2 sekunder snabbare än föregångaren, ifall det spelar roll i sammanhang.

Toppfarten anges till 300 km/h jämnt. Även detta ett hack upp från företrädaren, 20 km/h för att vara exakt. Bland de exteriöra uppdateringarna märks ett nytt frontparti med nya luftintag, nya sidokjolar, ny bakspoiler, 20-tums blanksvarta hjul och röda bromsok. Interiört får man kviltade säten och en 10-tums touchskärm och allt annat som du hittar i övriga XJ-serien. Plus XJR575-märken överallt, exteriört och interiört.

Priset i Storbritannien hamnar på strax under 94 000 pund, även detta ett steg upp från utgående modell. I Sverige kostar XJR i dag 1 433 900 kronor. Ska vi gissa att även detta kommer att knuffas lite uppåt med nya modellen?