Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Jaguar XK återuppstår

Tillsammans med nästa generation F-Type planeras även en ny generation XK, men den blir inte likadan som senast.

För två år sedan kunde vi avslöja att andra generationen av Jaguars fyrsitsiga modell XK inte skulle få någon uppföljare. Tvåsitsiga F-Type skulle ensam få hålla i Jaguars sportbilsfana. Nu har emellertid märkets marknads- och produktstrateg, Hanno Kirner, berättat för Autocar att man skissar på en familjesportbil, en modell med baksäte av 2+2-snitt.

– F-Type har varit en succé och vi älskar sportbilar, och jag använder pluralformen med avsikt, säger Hanno Kirner.

Även märkets designer Ian Callum har tidigare uttryckt ett önskemål om en fyrsitsig sportbilsmodell och faktum är att det tidigare har legat en tredje generation av modellen XK på ritbordet men att projektet blåstes av.

En ny XK är dock inte att vänta förrän en ny F-Type, meningen är att de båda ska dela plattform. Dagens F-Type är byggd på en moderniserad variant av den gamla XK-plattformen.

Även om kommande plattformar från koncernen ska passa olika drivlinor så understryker Hanno Kirner förbränningsmotorns betydelse för sportbilar.

– Många gillar ljudet av en motor, det är ett faktum. Jag tror definitivt att vi kommer att få se helt eldrivna sportbilar men jag tror också att vi kommer att se olika kombinationer av el- och förbränningsmotorer, säger Hanno Kirner.

En ny F-Type är att vänta till 2019 och en XK kan följa två år senare.

Modellen XK ersatte XJ-S 1996 och följdes upp av en andra generation 2006. Bokstavskombinationen XK är dock betydligt äldre än så i Jaguar-sammanhang och kan spåras bak till 1948 och introduktionen av den sexcylindriga motorfamiljen XK.

Bilden ovan är hämtad från vårt test i Teknikens Värld nummer 18/2012 där Jaguar XKR-S Cabriolet ställdes mot BMW M6 Cabriolet och Porsche 911 Carrera S Cabriolet.