Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar XK
Jaguar XK
Jaguar XK
Jaguar XK

Jaguar XK läggs ner – F-Type dominerar

Jaguar meddelar nu att deras stora sportmodell XK läggs ned i sommar. Anledningen är skrala försäljningssiffror till följd av introduktionen av F-Type.

Jaguar har mycket spännande för framtiden, men XK ingår inte i den. XK läggs nämligen ned i sommar efter 18 års produktion. Två generationer hann se dagens ljus innan beskedet om nedläggning kom. Första generationen, som gick under modellbeteckningarna XK8 och XKR, kom 1996 och höll ut i tio år. Andra generationen får därmed bara åtta år i livet.

Anledningen till att XK, som när den kom avlöste långköraren XJS, försvinner ur sortimentet stavas F-Type. Sedan lillebrorsroadstern F-Type lanserades förra året har försäljningen av XK sjunkit som en sten. Exempelvis såldas omkring 1 000 XK-bilar under de tre sista månaderna 2012. Under motsvarande tre månader 2013 såldes endast ”en handfull” exemplar.

Om det blir någon ersättare till XK är ovisst. F-Type har blivit Jaguars nya ansikte som sportbilstillverkare och med nyligen introducerade F-Type Coupé lär F-Type stärka sina positioner än mer (och om den kommer som targa). Och med kommande bataljen med premiumtyskarna i mellanklass har Jaguar för närvarande fullt fokus på XE.

Kommer det en XK-avlösare lär det bli en modell med mer GT-karaktär än vad XK hittills haft.