Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar XKR-S Convertible
Jaguar XKR-S Convertible
Jaguar XKR-S Convertible
Jaguar XKR-S Convertible

Jaguar XKR-S Convertible – mumma för ögonen

På Genèvesalongen i våras visades coupémodellen Jaguar XKR-S med 550 hk och 680 Nm upp. Nu får Jaguars snabbaste modell någonsin sällskap av XKR-S Convertible, biltillverkarens snabbaste taklösa bil någonsin.

När Teknikens Världs Erik Gustafsson var nere i portugisiska Algarvei somras och körde Jaguars snabbaste och starkaste serieproducerade bil någonsin, XKR-S, rapporterade han imponerat hem till Sverige att han aldrig kört en så stabil bil tidigare och att ljudet som kommer ur de fyra ändrören är gudomligt. Ett krux dock.

 I Jaguar XKR-S får du som förare inte riktigt njuta fullt ut att ljudkulissen, det sätter ett förbenat plåttak stopp för.

 Men det råder Jaguar nu bot på. Jaguar presenterar nämligen den taklösa versionen XKR-S Convertible som om möjligt är än mer mumma för ögonen än coupéversionen.

 Det handlar alltså om en prestandaversion av XKR Convertible som är en prestandaversion av XK Convertible.

 Under huven sitter precis som i coupéversionen en 5,0-liters V8 med kompressor som levererar mäktiga 550 hästkrafter och 680 newtonmeter. Det räcker för att skicka iväg bilen 0-100 km/h på 4,4 sekunder och fartökningen fortsätter hela vägen upp till 300 km/h. Det är samma siffror som för XKR-S med tak.

 Förutom prestandan är det en rad andra detaljer som skiljer XKR-S Convertible från XKR Convertible, inte minst exteriört med de extra luftintagen, lysdionderna och spoilern i fronten, slitsarna i framskärmarna samt bakvingen i kolfiber.

 – Det är väldigt spännande att ta den kraftfulla racinginspirerade XKR-S och förvandla den till en convertible. Det är svårt att föreställa sig känslan av fart och dynamisk kraft som uppstår i en bil av detta slag med taket nedfällt. Ljudet från den kompressormatade motorn är också något utöver det vanliga, säger Fredrik Wadin, försäljningschef för Jaguar i Sverige.

 Några svenska priser för Jaguar XKR-S Convertible är ännu inte fastställda.

 Nedan bjuder Jaguar på en finfin film där vi får se XKR-S Convertible pressas på Nürburgring. Tyvärr har de dränkt filmen med musik så vi får inte höra motorljudet som de talar så mycket om. Epic fail!

https://youtu.be/ZRyGZ-4b2s0?width=575&height=353