Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110223-Jaguar XKR-S
110223-Jaguar XKR-S
110223-Jaguar XKR-S
110223-Jaguar XKR-S

Jaguar XKR-S – snabbaste katten

Jaguar kryddar sin Genèvemonter med en ilsket blå specialversion av XKR. Vad sägs om 550 hästkrafter, 680 newtonmeter och 0-100 km/h på strax över fyra sekunder?

Det vimlar av nya bilmodeller inför det att den stundande bilsalongen i Genève slår upp sina portar. En av de snabbaste, och blåaste, lär bli Jaguars nya specialversion av XKR kallad XKR-S. Dagens upplaga av Jaguars XK-serie presenterades 2006 och genom åren har flera specialmodeller dykt upp. Ingen av dessa har dock nått de siffror som nya XKR-S sägs leverera . Med hjälp av en ökad kompressormatning, förbättrad aerodynamik och uppgraderad stötdämpning hävdar Jaguar den argt blåa bilen för att vara den snabbaste serieproducerade modellen någonsin från företaget. Man får anta att man då glömt bort supersportbilen XJ220, som ett tag under tidiga 1990-talet höll världsrekordet för produktionsbilar (i form av specialversionen XJ220S).

I vilket fall är siffrorna imponerande, sprinten 0-96 km/h går på 4,2 sekunder och toppfarten anges till 300 km/h jämnt. Under huven hittar vi hela 550 hästkrafter, och ett vridmoment på 680 newtonmeter från den kompressormatade V8-motorn. Dessutom har användningen av aluminium, enligt Jaguar, gjort bilen miljövänlig (nåja) då den släpper ut under 300 gram koldioxid per kilometer.

I Genève kommer Jaguar, förutom XKR-S, även att uppmärksamma femtioårsjubileumet av Jaguar E-Type, en klassiker som av många anses vara en av de vackraste bilarna som byggts. Om den blåa faran i form av XKR-S blir lika väl ihågkommen i framtiden återstår att se.

Läs mer

Test och provkörningar