Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sitt privata projekt, Jaguar Mk2 tog han från idé till verklighet på under två år.
Sitt privata projekt, Jaguar Mk2 tog han från idé till verklighet på under två år.
Sitt privata projekt, Jaguar Mk2 tog han från idé till verklighet på under två år.
Sitt privata projekt, Jaguar Mk2 tog han från idé till verklighet på under två år. Foto: Glenn Lindberg

Jaguars före detta designchef Ian Callum startar eget

När Jaguars mångårige designchef Ian Callum valde att lämna sin post tidigare i år blev nog många besvikna. Kanske blir det lite gladare miner nu när han startar ett nytt företag i designbranschen, som dock inte ska syssla med bilar. I alla fall inte bara.

Fyllda 64 år var det nog en hel del som trodde att Jaguars designchef Ian Callum skulle lägga pennan på hyllan när han tidigare i år annonserade att han skulle sluta på den brittiska biltillverkaren. Men så lätt pensionerar man inte ner en kreativ själ, nu låter Callum nämligen meddela att han går vidare till att starta sitt eget bolag. ”Jag har minst 15 år kvar av formgivning inom mig”, säger Callum i ett uttalande. Däremot menar han sig vara trött på att designa produkter för andra (i egenskapen ”andras företag”), utan ser framför sig att ha bättre koll på hela produktionskedjan. Från första skiss till färdig produkt.

Det nya bolaget, vars namn blir just Callum, ska dock inte (bara) ägna sig åt bilindustrin. ”Jag vill komma tillbaka till essensen av kreativitet, utmaningen att skapa något underbart och personligt”, säger han i ett uttalande. Till brittiska PistonHeads säger Callum att han också gärna vill ”göra om” några av sina tidigare skapelser och förbättra både dem och andra klassiska bilar. Han har tidigare, privat, designat om en Jaguar Mk2 (se bild ovan), och äger även en hot rod baserad på en 1932 års modell Ford Coupé. Men trots detta är planen med det nya förtaget att främst rikta sig mot branscher utanför bilbranschen, exempelvis olika typer av livsstilsprodukter och resor.

Jaguar F-Type, en av de modeller Ian Callum ansvarade för formen på under sin tid som designchef på Jaguar.

Under sin tid på Jaguar ansvarade Ian Callum för designen av bland annat F-Type, F-Pace och I-Pace, och han har i stor utsträckning setts som den som tagit Jaguar in i det moderna formspråk företaget anammat i dag. Av de totalt 18 medarbetarna i det nya företaget är det också flera andra med bakgrund på Jaguar, inklusive David Fairbairn, som varit chef för företagets specialgjorda och kommissionsbyggda fordon, samt Adam Donfrancesco som varit ingenjörschef på samma avdelning.

Ian Callum avslutade sin 20 år långa epok på Jaguar den första juli i år. Innan tiden på Jaguar jobbade han även på Aston Martin.