Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110325-jan åke jonsson vd110325-jan åke jonsson vd110325-jan åke jonsson vd
110325-jan åke jonsson vd Foto: Charlie Magee Photography

Jan Åke Jonsson avgår som Saabs vd

Saab Automobiles väldigt omtyckta och populära vd Jan Åke Jonsson meddelar i dag att han avgår från sin post. Arbetet med att hitta en ersättare till Jan Åke har redan påbörjats.

I går skrev vi om Saabs nye tilltänkte vice vd som hoppade av innan han ens påbörjat sitt nya jobb och påmindes därmed också om Adrian Hallmark som hoppade av uppdraget som Saabs försäljningsdirektör i höstas efter bara ett drygt halvår på posten. Två tunga avhopp men ingenting i närheten av det som vi fått reda på i dag.

Saabs vd och koncernchef Jan Åke Jonsson har nämligen beslutat att avgå. Detta efter 38 år inom företaget varav sex år som Saabs vd, som han blev utsedd till 2005.

Jan Åke Jonsson har varit med om mycket under sin tid hos Saab. Och han har minst sagt varit en man som burit mycket på sina axlar, inte minst de senaste två åren med all turbulens kring försäljningen från GM. Men Jan Åke har klarat av det på ett galant sätt och fått mycket beröm längs vägen. Han har alltid behållit sitt lugn och varit väldigt tillmötesgående och pedagogisk i sina uttalanden. Därför har han också seglat upp och blivit Saabs förmodligen populäraste figur, inte bara bland anställda utan också bland media och annat folk.

Att han nu väljer att lämna kommer kanske som en chock för många, men samtidigt är det fullt förståeligt med tanke på den press som har vilat på honom och Saab.

– Jag har varit på Saab under nästan hela min karriär på 40 år och varit chef för företaget under sex av dessa. De tre senaste åren  har givetvis varit väldigt krävande och tvingat mig at fokusera på en enda sak – mitt arbete. Nu är det tid för mig att också tillbringa lite mer tid med andra saker som har fått så tillbaka på grund av mina plikter hos Saab Automobile, säger Jan Åke Jonsson.

– Vi har redan åstadkommit så många saker som många trodde var omöjligt och jag är övertygad om att Saab Automobile är på rätt väg mot att ersätta hela produktportföljen till oktober 2012 – då nästa generation 9-3 lanseras – och likaså att skapa ett fristående företag med en sund ekonomisk affärsmodell, fortsätter han.

Letandet efter en ny vd till Saab Automobile har redan påbörjats. För att göra övergången till en ny vd lättare har Jan Åke Jonsson gått med på att vara tillgänglig och assistera Saabs ledningsgrupp till och med 1 september 2011.

Jan Åke Jonsson avgår formellt vid Saabs årsstämma den 19 maj. Då träder Victor Muller, Saabs styrelseordförande, in som tillförordnad vd tills dess att en ny vd hittats och installerats.

Victor Muller är ledsen för Jan Åkes besked, men har förståelse för beslutet och berömmer den omtyckte Saab-chefen.

- Jan Åke har inte bara varit avgörande för Saab Automobiles överlevnad men också i Saabs övergång till att bli ett självständigt bilföretag. Jag är verkligen ledsen att se honom lämna sin post, men har förståelse och respekterar hans beslut. Han har haft ett av de tuffaste jobbet i Sverige de senaste åren och jag är tacksam för att han har överfört sina kunskaper och erfarenheter till ledningen för Saab Automobile och Spyker Cars. Jan Åke har lett arbetet med att skapa en plattform från vilken Saab kommer att bli en stark och oberoende svensk biltillverkare, säger Muller vars Spyker Cars i dag redovisar en miljardförlust för förra året. Mer om det senare.

Det oväntade skedde ändå väntat

Jan Åke Jonssons avhopp dryga året efter Saabs självständighet från General Motors kommer som en överraskning. Efter att ha jobbat hela sitt yrkesverksamma liv inom olika Saab-bolag har Jonsson bestämt sig för att tänka på sig själv och sin familj. De senaste turbulenta åren – med Saabs konkurshot, nedläggningsbesked, försäljningsturer – har verkligen tärt på de ”Jonssonska” krafterna. Jag antar att familjens sommarstuga på östkusten kommer att besökas oftare framöver.

Avhoppet orsakar också andra synergier inom Saab. Det pyr nämligen redan av framtidsoro bland personalen i Stallbacka, där ett antal strategiskt viktiga personer valt att sluta på Saab. Detta mycket på grund av den nya styrelsens beslut med Victor Muller i spetsen.

Högre tempo inom utvecklingsavdelningarna, snabbtagna beslut direkt från toppen och framtida produktportfölj som i princip gör ett lappkast jämfört med den strategi som var inplanerad för två, tre år sedan ger snabbverkande personalföljder inom Saabsfären.

Samtidigt är förändringar avgörande för Saabs överlevnad, skiftet från att varit en lilleputt inom GM till att stå på egna ben kräver strukturella och ideologiska ändringar.

Man kan bara hoppas att Jonssons efterträdare – Muller kommer att vara tillsvidare verkställande direktör jämte sin ordförandepost – klarar av att axla kungamanteln och kan anta utmaningen att behålla den världsberömda samarbetsvilligheten inom personalen.

Av: Hans Hedberg

Läs mer