Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jänkare rädda för självkörande bilar

Tekniken står för dörren men är vi redo för den självköranade bilen? Jänkarna är det inte och britterna låter sig hellre köras av en bil med ett äpple i grillen än ett järnmärke.

Bilarna är snart mogna att anamma den självkörande tekniken till fullo men hur är det med oss människor – är vi mogna för den? Det beror på var du ställer frågan.

Samtidigt som en europeisk undersökning bland annat berättar att åtta av tio svenskar kan tänka sig att använda tekniken visar en annan, utförd av American Automobile Association, att befolkningen i bilens förlovade land, USA, har svårare med den biten.

78 procent av de tillfrågade säger sig vara rädda för att sitta i en bil som framförs autonomt. Bara tio procent skulle känna sig säkrare än i dag i en trafikmiljö där det förekommer självkörande fordon. Siffrorna är intakta från förra årets undersökning inom området.

59 procent av USA:s bilkonsumenter säger sig vilja ha förarassisterande system i sin nästa bil men man verkar ha svårt för att lämna över ansvaret åt bilen helt.

54 procent skulle känna sig mindre säkra i en trafikmiljö med självkörande bilar. Män tycks ha större tilltro för tekniken då siffran är 49 procent för dem att jämföra med 59 procent för kvinnor.

I Storbritannien har försäljningssajten Auto Trader gjort en undersökning som visar att 40 procent av britterna inte är intresserade av självkörande bilar. Men de som är det hyser störst förtroende för varumärket Ford följt av Audi och Tesla. Volvo kommer på plats tolv, efter namn som Google och Apple.