Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080514-kolfiber-japan080514-kolfiber-japan080514-kolfiber-japan
080514-kolfiber-japan

Japaner ska ge kolfiber åt massorna

Användningen av kolfiber i bilar är fortfarande begränsad till dyra prestandavagnar. Det vill två japanska företag ändra på. Toray och Teijin lovar att de kan sänka produktionskostnaderna rejält och göra kolfiber tillgängligt även för billiga bilar.

Kolfiber är ett utmärkt material för att sänka vikten hos bilar som behöver banta. Det är fruktansvärt starkt samtidigt som det är förhållandevis lätt. När den rasande miljödebatten kräver mindre och lättare bilar kan kolfiber mycket väl komma att spela en avgörande roll. Det finns dock ett stort hinder – priset. I jämförelse med vanlig metall är kolfiber väldigt dyrt att producera. Två japanska storföretag tror dock att de har lösningen på kostnadsproblemet.

Japan står för ungefär 50 procent av världens totala kolfiberproduktion varje år, mycket tack vare de två kolfibergiganterna Toray och Teijin. Båda arbetar de nu med att ta fram en ny sorts kolfiber som kombinerar styrkan och den låga vikten med ett lågt framställningspris. De hoppas att deras nya rön kommer att användas flitigt även i billigare bilar som byggs i stora volymer, rapporterar Automotive News.

I dagsläget finns det två stora hinder för ökad användning av kolfiber inom bilindustrin. I framställningsprocessen går det åt mycket energi, och energi är ju som bekant inte helt gratis. Dessutom tar det förhållandevis lång tid att ”baka” kolfiber.

Endast ungefär en procent av världens totala kolfiberproduktion används i bilindustrin. Och den ensamma lilla procenten hamnar nästan uteslutande i mycket dyra och sällsynta sport- eller lyxbilar. Även om Toray och Teijin säger sig vara en lösning på spåret så dröjer det troligtvis ett antal år innan kolfiber letar sig ned i volymbilarna. Men man ska inte glömma bort att bränslepriserna stiger i allt raskare takt och trycket ökar på världens biltillverkare att ta fram lättare och snålare bilar. Incitamenten för att använda kolfiber i ökad utsträckning blir bara fler och fler, vilket kan påskynda utvecklingen.

Mycket kolfiber än i Bugatti Veyron Pur Sang