Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110312-jordbavning-japan110312-jordbavning-japan110312-jordbavning-japan
110312-jordbavning-japan

Japanska biltillverkare drabbade av jordbävningen

Den kraftiga jordbävningen i Japan i går har drabbat de japanska biltillverkarna. Produktionen ligger nere hos både Toyota, Nissan och Honda.

Den kraftiga jordbävningen i Japan igår, som uppmättes till omkring 8,9 på richterskalan, har inte bara inneburit tusentals dödsoffer, stor förödelse och olyckor på kärnkraftverk. Den har också drabbat de japanska biltillverkarna på ett högst påtagligt sätt.  

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Toyota ska ha stängt tre fabriker i de drabbade områdena. Både Nissan och Honda ska ha stängt samtliga sina japanska fabriker, fyra vardera. 

 

Värst drabbad ska Hondas fabrik och utvecklingscenter i Tochigi, som tillverkar motorer, växellådor och chassikomponenter, ha blivit, där en person avled och omkring 30 personer skadats till följd av jordbävningen. 

 

Hos Nissan rapporteras över 2 300 nya bilar ha tagit skada i jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Två fabriker hos Nissan ska också ha drabbats av bränder, men ingen människa ska ha blivit allvarligt skadad till följd av detta.

 

Informationen är knapphändig angående hur situationen ser ut för övriga japanska biltillverkare, men det står klart att många underleverantörer är drabbade och också har stoppat sin produktion. Den drabbade Tohoku-regionen i Japan är en av de bilfabrikstätaste regionerna i Japan, men det är ännu för tidigt för att säga hur märkbart avbrottet kan komma för leveransen av nya bilar.