Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100619-castriota saab100619-castriota saab100619-castriota saab
100619-castriota saab

Jason Castriota Saabs nya chefsdesigner

Saab med Victor Muller i spetsen har gjort en riktig stjärnvärvning. Erkände amerikanske bildesignern Jason Castriota har de lyckats knyta till sig. Han som gjort sig känd för att ha ritat en av världens vackraste bilar ska nu vara Saabs chefsdesigner.

Jason Castriota blir mannen som ska få bilköpare runt om i världen att sukta efter Saab-bilar. Den amerikanske erkände bildesignern, med italienska rötter, är numera Saabs chefsdesigner. Snacka om tung värvning!

36-årige Jason Castriota ska vara direkt ansvarig för formgivningen av nästa generation Saab 9-3. Och vi kan inget annat än tro att nästa 9-3 kommer att bli en hit rent designmässigt med tanke på vilka bilar Jason Castriota har ritat genom tiderna.

Det hela började med att han på egen hand ritade Ferrari-modeller som femåring. Valet av studier var därför enkelt. Efter avslutade designstudier i Kalifornien påbörjade han sitt nya jobb i Italien – ett jobb som inte var vilket som helst. Han flyttade till Turin där han direkt blev delaktig i uppdragen hos legendariska Pininfarina. Där fick han vara delaktig i utformningen av Ferrari 599 GTB Fiorano. Därefter fick han huvudansvaret när en ny Maserati skulle ritas. Och det var inte vilken Maserati som helst – den färdiga bilen klassas i dag som en av världens vackraste bil och i många fall som just den vackraste av dem alla. Vi snackar naturligtvis om Maserati GranTurismo. Dessförinnan höll han också i ritstiftet till Ferrari P4/5 by Pininfarina som är en omgjord Ferrari Enzo byggd i ett endaste exemplar för filmmakaren och tillika bilsamlaren James Glickenhaus. Castrioto har fler bilar i sin portfölj som rönt stor uppmärksamhet, bland annat svindyra Rolls-Royce Hyperion, även den specialbyggd i ett endaste exemplar.

Efter tiden hos Pininfarina började Castriota jobba för en annan legendar, nämligen Bertone. Detta var 2008 och höll i sig till september 2009. Därefter startade han en egen designbyrå med kontor i Turin och New York.

Men nu är han alltså Saabs chefsdesigner och lyder direkt under Saabs vd Jan-Åke Jonsson.

Om nästa generation Saab 9-3 säger Jason Castriota så här:

– Det är helt avgörande att vi får den här bilen rätt. Detta är Saab på väg tillbaka till sina rötter, utan att behöva oroa sig för att vara en liten del i ett stort maskineri som de var tidigare under GM-eran.

Victor Muller har sett den 9-3 som Castriota har ritat:

– Designen på nya 9-3 är i stort sett klar och jag kan lova att den är spektakulär. Den är verkligen flyginspirerad och svenskt ren, säger han och fortsätter:

– BMW 3-serie och Audi A4 är riktmärkena, de båda är verkliga premiumbilar och nya 9-3 måste också vara en verklig premiumbil.

Vi låter Jason Castriota avsluta den här artikeln med vad han tycker om sitt nya uppdrag:

– Jag ser oerhört mycket fram emot att jobba för ett varumärke som Saab. Saab har ett mycket starkt och distinkt arv med stor potential att utvecklas. Detta är en spännande möjlighet för mig att hjälpa till att forma företagets framtida produkter.