Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren, som är med i juryn, är på plats i Bryssel.
2 AV 2
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Jeep Avenger med bensinmotor breder ut sig i Europa

Jeep Avenger, Årets bil i Europa 2023, skulle ursprungligen lanseras som elbil och bara säljas med förbränningsmotor i Italien och Spanien. Nu sluter dock fler marknader upp.

Eldrivna Jeep Avenger fick stor uppmärksamhet i slutet av förra året och blev även utsedd till Årets bil i Europa 2023. Men märkets första elbilsmodell presenterades även med förbränningsmotor – en version som för europeisk del bara skulle säljas i Italien och Spanien sades det. Nu har emellertid Jeep bekräftat för Autocar att Avenger kommer att säljas med bensinmotor även på de brittiska öarna. Men försäljningen av dessa är faktiskt redan i gång på annat håll: Polen, Frankrike och Tyskland, enligt Automotive News.

Jeeps beslut är enligt egen uppgift ett resultat av att uppfylla brittiska kunders önskemål. För fransk och tysk del handlar det om att Avenger med förbränningsmotor har börjat säljas av fristående förmedlare vilket drabbar de auktoriserade handlarna.

Beslutet ska dock inte påverka märkets vision att bara sälja elbilar i Europa 2030, säger märkets europeiska vd Eric Laforge.

Bilarna kommer bara att säljas i ett utförande, Altitude, på de nya marknaderna. I Tyskland startar priset för bensinversionen av Avenger på 27 000 euro (cirka 310 000 kronor) vilket är 10 000 euro (cirka 115 000 kronor) mindre än för den elektriska versionen. Eldrivna Avenger i nivån Altitude kostar däremot 42 000 euro (över 480 000 kronor). 

Från januari till maj sålde Jeep 7 214 Avengers i Europa, enligt Dataforce. Av dessa var 6 252 bensinbilar och 962 eldrivna. Ungefär tre fjärdedelar av bilarna såldes i Italien.