Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jeep Cherokee facelift visar upp nytt ansikte

Till Detroitsalongen i januari tar Jeep med sig en uppdaterad version av snart fem år gamla Cherokee.

Nuvarande Jeep Cherokee, femte generationen med internkoden KL, presenterades under våren 2013 och började tillverkas i stor skala bara några månader senare. Vi européer fick inte ta del av nyheten omedelbart, utan vi fick snällt vänta till maj 2014 innan den dök upp i vårt avlånga land. Sedan dess har den registrerats i endast 842 exemplar i Sverige, färre än både Jeep Renegade (1 088 exemplar) och Jeep Grand Cherokee (978 exemplar). Utomlands var nya Cherokee däremot en succé då försäljningssiffrorna fördubblades i jämförelse med föregångaren. Kanske utrikesköparna hade läst vårt test där Cherokee kom på delad andraplats tillsammans med Nissan X-Trail?

Utseendet kan ha legat modellen i fatet. Framför allt fronten var en snackis när bilen presenterades och det drogs paralleller med Pontiac Aztek som har blivit utnämnd till världens fulaste bil genom tiderna, bland annat här på teknikensvarld.se.

Men när Jeep nu meddelar att de tar med sig en uppdaterad version av Jeep Cherokee generation KL till den stora bilsalongen i Detroit nästa månad ser vi tydligt på bilderna att bjuder på något helt nytt. Borta är ”dubbelstrålkastarna” à la Citroën och Lynk & Co med övre, ”kisande ögon”. Jeep har nämligen satsat på en konventionell front med större strålkastare och tillhörande dimljus i det omgjorda spoilerpartiet. That’s it.

Baktill noterar vi uppdaterade bakljus och nyformad stötfångare som inte längre har husrum för registreringsskylten. I stället har nummerplåten getts utrymme på bakluckan. Den nya designen gör Cherokee mindre tung i rumpan, tidigare kändes bakluckan stor som en ladugårdsdörr med sina stora, rena plåtytor.

Interiört kan vi inte notera några större skillnader. Däremot ska det ha tillkommit förändringar under huven med mer effektiva motorer än de som erbjuds i dag, det vill säga de båda MultiJet-motorerna på 2,0 respektive 2,2 liter samt Pentastar-V6:an på 3,2 liter.

Jämför gärna dagens modell mot den uppdaterade i bildgalleriet nedan.