Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MIRA PHOTO DEPT

Jeep Compass oväntat svag i Euro NCAP

Honda Civic imponerar i årets första skörd av krocktester vid Euro NCAP. Riktigt lika bra gick det inte för Jeep Compass som skämde ut sig med två stjärnor.

Den 1 januari blev det brådare tider för biltillverkare som vill briljera med fem stjärnor i resultat från Euro NCAP. Vid årsskiftet skärpte krocksäkerhetsorganisationen sina krav och nu måste femstjärniga bilar få över 80 procent av maxpoängen varav 80, 75, 60 respektive 60 procent av maxpoängen för vuxenskydd, barnskydd, fotgängarskydd respektive säkerhetstillbehör.

 Årets första omgång som presenterades under onsdagen var alltså det första krocktestet med de nya kriterierna. Denna gång krockades bara två nya bilar, Jeep Compass och Honda Civic, och resultaten skilde sig väsentligt. Där Honda Civic imponerar med sina totalt fem stjärnor i slutresultat får Jeep usla två stjärnor. 

 – Resultaten som publicerades i dag visar tydligt att fem stjärnor i dag betyder mycket mer än vad fem stjärnor betydde för några år sedan. Många biltillverkare har gått vidare och det har vi med. Bilar med gammal teknik som putsats upp och marknadsförs som nya ger inte samma säkerhetsnivåer som de som utvecklats mot de nya målen. Konsumenter som är intresserade av en rättvis jämförelse kommer inte låta sig luras av de här resultaten, säger Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen i ett pressmeddelande.

 Anledningen till Jeepens låga resultat stavas främst sidokrockskydd samt det undermåliga skyddet för fotgängare. Där Hondan fick 69 procent av maxpoängen för fotgängare fick Jeepen 23 procent. I kategorin Safety Assist fick Honda 86 procent av maxpoängen, på pricken dubbelt så mycket som Jeep Compass fick med sina 43 procent. 

 Civic lyckades imponera för sitt krockskydd för vuxna, där låg man på 94 procent av det totala antalet poäng som gick att komma över. För Jeep Compass del gick det även här sämre, sett till det totala antalet poäng kunde Compass bara få godkänt med 61 procent.

 Åtta bilar som fick sina betyg förra året fick sina fem stjärnor översatta till 2012 års kriterier. 

De är:

BMW 1-serie

BMW X1

Ford Focus

Ford Ranger

Mercedes ML

Nissan Leaf

Subaru XV

Volvo V60

https://youtu.be/LTD-Glhf980?width=575&height=353https://youtu.be/urDjwT8kZ9o?width=575&height=353