080602-jeep-böter-sthlm

Jeep felparkeras mest i Stockholm

Enligt ny statistik är bilar av märket Jeep allra svårast att parkera. I alla fall om man får tro listan över bilar som felparkeras oftast i Stockholm. I topp ligger även Mercedes och Porsche.

Om du kör en Jeep, Mercedes eller Porsche är risken stor att du tar ganska lätt på trafikreglerna. Bilar av dessa märken ligger nämligen som topp tre på en lista över bilar som felparkeras mest, enligt tidningen Metro som har kartlagt parkeringssyndarna i Stockholm. Siffrorna baseras på antalet p-böter och hur många bilar av ett visst märke det finns i Stockholm. Gunnar Andersson som är professor vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet har en något kontroversiell förklaring till fenomenet.

– De tycker att de står lite över andra människor, säger han till Metro.

Hans Bohlin, informationsansvarig på trafikpolisen i Stockholm är inne på samma linje.

– Många som har flotta bilar har det för att visa sin status. För dem som har det gott ställt så är en parkeringsbot som dasspapper för vanligt folk. Och en del andra har kanske inte riktigt rent mjöl i påsen, säger han till TT.

Enligt Metros statistik felparkeras Porsche, som ligger på plats tre, tre gånger så ofta som Volvo. I botten av listan hittas Chrysler på åttonde plats, Peugeot på nionde och Audi på en tionde plats. Men även om dessa bilar är tio i topp på listan betyder inte det att de felparkeras i störst antal. Eftersom siffrorna även baseras på hur många bilar det finns av märket blir listan något felvisande. I själva verket parkeras Volvo fel i störst antal. Mellan 1 maj 2007 och 30 april 2008 fick 3 182 Volvo-bilar böter efter att de ställts på ett övergångsställe. 7 116 Volvo-bilar fick böter när de ställts på en plats där det råder parkeringsförbud. I båda dessa kategorier hamnar Volvo i topp, men då har ingen hänsyn tagits till hur ofantligt många Volvo-bilar det finns i Stockholm.

Läs mer