Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stellantis

Jeep förhandsvisar sin första helelektriska modell

Än så länge har Jeep-köparna varit hänvisade till modeller med förbränningsmotorer. Men nu låter man ana att en helelektrisk modell är på gång. Den kommer att byggas i Polen. 

I samband med att den enorma Stellantis-koncernens vd Carlos Tavares presenterade den nya strategiska planen Dare Forward 2030 visades också en ny bilmodell upp. Det är fråga om en Jeep, den första helt elektriska modellen från märket. 

Inom kort kom också ett pressmeddelande om modellen, som ska lanseras i början av nästa år. Men någon fullständig presentation är det inte fråga om, utan allt vi får i dagsläget är två bilder av bilen samt en mycket kortfattad text som mest handlar om att det är nästa steg för att uppnå Jeep-märkets vision om nollutsläpp. I dagsläget vet vi inte ens vad den heter. 

Mer än att den heter Jeep i förnamn.Mer än att den heter Jeep i förnamn.Mer än att den heter Jeep i förnamn.
Mer än att den heter Jeep i förnamn. Foto: Stellantis

Av bilderna kan vi uttyda att proportionerna tycks likartade Jeep Compass, om än med mindre dimensioner. I detaljerna skiljer sig den nya elbilen från sina förbränningsmotorsyskon, med täckta grillslitsar och skärmar som sväller över hjulhusen. Bakdörrarna har dolda dörrhandtag. Där bak finns förstås inte heller några avgasutblås. 

Enligt branschtidningen Automotive News kommer bilen att tillverkas vid fabriken i polska Tychy, där man också kommer att tillverka en ny crossover från Fiat samt en Alfa Romeo-modell. Enligt Motor1 kommer alla tre att vara baserade på Peugeots CMP-plattform, som redan i dag ligger till grund för en lång rad av koncernens olika bilmodeller.