Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071029-jeep-j8
071029-jeep-j8
071029-jeep-j8
071029-jeep-j8

Jeep ger sig in i striden på nytt med J8

Med Jeep J8 ger sig det amerikanska företaget återigen in i det militära. Den helt nya Jeep Wrangler Unlimited står som grund för det som Jeep hoppas ska bli ett återupptaget samarbete med framförallt det amerikanska försvaret.

I juni 1941 fick USA:s armé sin första leverans av Willys MA. Få kunde väl då ana att general Eisenhower skulle ge den lilla Jeepen en stor del av äran för krigsvinsten. Man kan bara hoppas att nya Jeep J8 inte ska behöva få samma betydelse för historien.

 

Jämfört med Wrangler Unlimited har nya J8 bland annat fått förstärkt ram för att klara tyngre last, 1 339 kilo mot tidigare 575 kilo. Axlar, bromsar och hjulupphängning har tagits fram speciellt för att klara det mer krävande militära bruket. Drivningen sker med hjälp av en fyrcylindrig turbodiesel på 2,8 liter som ger 158 hästkrafter och 400 newtonmeter. Kopplad till denna sitter en femstegad automatlåda. J8 kommer även med ett speciellt luftintagssystem med avancerad filtrering och huvmonterad snorkel. Allt för att bilen ska klara att vada i vattendrag så djupa som 762 millimeter. Även om J8 inte är tänkt att användas vid frontlinjen ska den kunna utrustas med full bepansring. En mängd olika modellvarianter kommer att finnas tillgängliga, ambulans, trupptransport och kommunikationsfordon för att nämna några.

 

J8 kommer att byggas i Chryslers fabrik i Kairo i Egypten, och ska vara klar för leverans från och med våren 2008.