Jeep Grand Cherokees misslyckande i älgtestet
Teknikens Världs undanmanövertest, det så kallade älgtestet, med Jeep Grand Cherokee blev snabbt en världsnyhet. Så här testar vi samtliga bilar i undanmanövertestet, inklusive Grand Cherokee som var nära att slå runt.
For English version, click here.
Se även filmen Jeep Grand Cherokees misslyckande i älgtestet – hela historien på film.
Klicka på bilden för större version.
Grafik över Teknikens Världs älgtestbana.
Teknikens Värld har testat bilar sedan 1948. Allteftersom bilen blev vanligare och snart varje hushålls egendom blev våra tester mer och mer djupgående. På 1970-talet införde vi det som populärt kallas älgtestet, ett undanmanövertest som körs på en noggrant utstakad bana enligt grafiken intill. Det simulerar en paniksituation i trafiken där en älg, ett barn, ett annat fordon eller motsvarande springer eller kör ut framför bilen. En situation där en väjning över på motsatt körbana och sedan tillbaka till färdriktningens körbana är en nödvändighet för att undvika en olycka.
Älgtestet blev världsberömt 1997 när första generationen Mercedes A-klass (W168) välte i Teknikens Världs älgtest. Mercedes insåg – efter att först ha förnekat problemen – att bilen hade brister och återkallade de exemplar som redan sålts. Man försåg A-klass med antisladdsystem (ESP) och förändrade bland annat fjädringen.
I dag används älgtestet av väldigt många biltillverkare vid utvecklingen av en ny bilmodell.
Teknikens Värld älgtestar hundratals bilar varje år, vilket betyder att efter nästan 40 års testande har väldigt många bilar genomgått vårt undanmanövertest. Med dagens teknik, exempelvis antisladdsystem och i vissa fall antivältsystem, klarar de flesta bilar vårt älgtest bra. Då och då går det sämre, som i fallet med Mercedes A-klass 1997, Toyota Hilux 2007 (se film här) och Skoda Superb 2010 och nu – Jeep Grand Cherokee.
Vid älgtestet med Jeep Grand Cherokee följde vi – som alltid vid älgtest – följande parametrar till punkt och pricka:
• Bilen lastas enligt uppgiften för maxlast i det svenska registreringsbeviset, med andra ord Jeeps officiella viktuppgifter som lämnats till Transportstyrelsen. Det innebär i fallet med Jeep Grand Cherokee förare plus fyra passagerare samt last i form av sandsäckar i bagageutrymmet. Sandsäckarna surras fast i bagageutrymmets förankringsöglor med så låg tyngdpunkt som möjligt.
• Bilen testas med originalmonterade däck. Den bil som Jeep försett oss med till testet har Continental CrossContact i dimension 265/50 R20. Dessa däck är standard på alla versioner av Grand Cherokee förutom instegsversionen som har 18-tumshjul som standard och SRT8-versionen som har 295/45 R20-däck som standard.
• Däcken pumpas med korrekt lufttryck enligt tillverkarens anvisningar som finns att läsa på lappen på B-stolpen alternativt i bilen användarhandbok. För Jeep Grand Cherokee ska trycket vara 2,5 kilo (250 kPa/36 psi) på alla fyra däck. Detta vid kalla däck. När däcken är varma uppmäter vi alltid däcktrycket igen och i det här fallet innebär det 2,7-2,8 kilo (270-280 kPa/39-41 psi). Chrysler/Fiat bekräftade att dessa lufttryckuppgifter är helt korrekta.
• Bilen testas alltid med alla system, chassisättningar, luftfjädring och liknande i normalläge.
Vid alla genomförda älgtest med Jeep Grand Cherokee har bilen antingen gått upp på två hjul och varit nära att välta eller krängt av däcken från fälgarna. Vid älgtesten med Chrysler/Fiat närvarande fick biltillverkarens representanter på plats ombesörja lastningen av bilen, då krängdes däcken av fälgarna till skillnad från tidigare då den gick upp på två hjul. Totalt sju gånger har däcken krängts av fälgarna, ett mycket allvarligt problem som vi endast upplevt en gång tidigare – med Skoda Superb 2010 (bilden intill). När ett däck krängs av fälgen blottas fälgkanten som griper tag i asfaltunderlaget och kan leda till tvärkast och efterföljande rullning.
Då, 2010, insåg Skoda att de försett Superb med för lågt däcktryck och för hög maxlast. De skickade därefter ut nya rekommendationer och fordonsuppgifter.
Våra referensbilar i samband med älgtestet av Jeep Grand Cherokee är Volkswagen Touareg och Volvo XC90. Dessa båda bilar älgtestades också, helt enligt samma princip som nämns ovan med maxlast, däcktryck och så vidare. Omkring 70 km/h klarar både Touareg och XC90 utan några tendenser till att vilja slå runt. ESP-systemen jobbar effektivt i dessa bilar, något som märks tydligt vid undanmanövern. I Jeep Grand Cherokee märker man i stort sett inget ingrepp alls av ESP-systemet.
Noterbart är att Jeep Grand Cherokee av förra generationen älgtestades av Teknikens Värld 2005. Då klarade bilen 67 km/h i älgtestet utan några problem. Den jobbade nästan lika bra som Volvo XC90 som testades parallellt.
”Antisladdsystem med integrerat antivältsystem tillhör inte de finaste kalibrerade på marknaden. Men bilen gör sitt jobb, får stopp på välttendensen, bromsar med framhjulen och understyr ut ur banan”, skrev vi då.
Det är med andra ord uppenbart att nya Grand Cherokee saknar något som förra generationen hade.
Här kan du se filmen där Jeep Grand Cherokee går upp på två hjul och är nära att slå runt i Teknikens Världs älgtest.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se