Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jeep

Jeep kan tvingas byta namn på Cherokee

Nya Jeep-ägaren Stellantis överväger att byta namn på de ikoniska modellerna Cherokee och Grand Cherokee.

Sedan 1974 har en av Jeeps mest populära modeller hetat Cherokee och under början av 1990-talet fick den sällskap av den större och lyxigare Grand Cherokee-modellen. Namnet är taget från den amerikanska urbefolkningen med samma namn, och Cherokee Nation har tidigare i år uttalat sig om saken.
– Jag är säker på att detta är välmenande, men det hedrar inte oss genom att vårt namn sätts på sidan av en bil, säger Chuck Hoskin Jr., ledare för Cherokee Nation.

I en intervju med Automotive News berättar Chuck Hoskin Jr. att Jeep tidigare ”respektfullt avböjt” att genomföra en namnändring men efter att jättekoncernen Stellantis bildats verkar det nu kunna bli ändring på den saken.
Carlos Tavares, vd för Stellantis, säger i en intervju med The Wall Steet Journal att han ”inte är säker på att det finns ett verkligt problem med att använda namnet Cherokee”. Men lovar samtidigt att tvisten kommer att lösas om det finns ett problem. Jeeps användning av Cherokee-beteckningen säger han vara företagets sätt att ”uttrycka vår kreativa passion, vår konstnärliga förmåga”.

Detta är inte första gången Jeep har hamnat i diskussioner gällande modellnamnet då det även kom på tal när nuvarande femte generationen Jeep Cherokee lanserades 2013. Då hade föregångaren sedan 2002 sålts under namnet Jeep Liberty i USA, men vid generationsskiftet återintroducerades Cherokee-beteckningen.
– Vi är verkligen emot stereotyper. Det hade varit trevligt för dem att åtminstone ha konsulterat oss, sade Amanda Clinton, taleskvinna för Cherokee Nation, då till The New York Times.

Ett eventuellt namnbyte skulle bli kostsamt för Jeep som utöver Cherokee och Grand Cherokee även kommer att lansera den nya lyxiga Grand Cherokee L inom kort.