Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080815-prius-vs-patriot080815-prius-vs-patriot080815-prius-vs-patriot
080815-prius-vs-patriot

Jeep Patriot lika snål som Toyota Prius?

Förtjänar suvar verkligen att bli så utskällda? Och hur mycket snålare är Toyota Prius än Jeep Patriot? Dessa frågor ställde sig det brittiska motorprogrammet Fifth Gear. Svaren de fick var att färddatorer inte alltid går att lita på och att tillverkarnas förbrukningssiffror ska tolkas med viss skepsis.

Diskussionerna om hur framåtsträvande, miljövänlig och bränslesnål Toyota Prius är har gått hätska på den här hemsidan. Det verkar de göra även på de brittiska motorprogrammens redaktioner. Top Gear genomförde för inte så länge sedan ett test där Prius ställdes mot BMW M3 i en rafflande duell på bana. Priusen kördes så snabbt det bara gick och M3:an skulle sedan köras på samma tid för att utreda vilken av bilarna som gick snålast. Efter ett svettigt varv för Prius tillika en lugn promenad för M3 visade det sig att den senare hade förbrukat minst bensin. Då Top Gears test var något extremt valde Fifth Gear att utföra ett aningen mer verklighetsförankrat förbrukningstest.

Fifth Gear tog sig an en resa som började i centrala London och slutade i Brighton på sydkusten, där man bytte förare och körde tillbaka. De två fordonen var världens mest sålda hybridbil, Toyota Prius, och Jeep Patriot med 2,0-liters dieseln. Totalt kördes 25 mil fördelat på storstadstrafik, landsväg och motorväg. Färden startade klockan tio på morgonen för att de värsta köerna skulle undvikas. När man kommit tillbaka till centrala London lästes bilarnas färddatorer av. Färddatorn i Prius visade en förbrukning på 0,41 l/mil, medan Patriot låg på 0,56 l/mil. En knapp men ändå märkbar seger för Prius alltså.

Men i stället för att lita blint på vad färddatorerna påstod undersökte man ”manuellt” hur mycket bränsle som gått åt. Då blev skillnaden mellan de två desto mindre – 0,589 l/mil för Prius och 0,607 l/mil för Patriot. Den reella skillnaden visade sig alltså inte vara mer än 0,015 l/mil.

Läs mer

Provkörningar