Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: km77.com

Jeep Renegade lyfter på bakhjulen vid inbromsning

En spansk motorjournalist kan ha avslöjat en farlig svaghet hos Jeep Renegade. Vid kraftig inbromsning står den nämligen ”på nosen” genom att lyfta på bakhjulen.

Jeeps knappt två år gamla suv Renegade, en modell som delar teknik med Fiat 500X, har visat sig vara akrobatiskt lagd. Den spanska motorjournalisten Pablo González på km77.com

 upptäckte under fjolåret att den framhjulsdrivna Renegade med 120-hästars dieselmotor som han testade nästan stod på näsan vid hård inbromsning. Bilen lyfte nämligen bakhjulen rejält från marken. Ungefär så här beskrev han upplevelsen:”Bilen lutade sig framåt, ingen konstigt med det då det var väntat. Men den fortsatte att luta och nådde en punkt där himlen försvann från horisonten. Allt jag såg var asfalt och åter asfalt som passerade hastigt framför mig. Trots det fortsatte jag att trampa på bromspedalen med all min kraft. Jag hade en känsla av att bakhjulen var i luften, och jag blev förvånad när de nådde marken igen utan en duns. Jag stannade bilen och var förbryllad, var det jag hade känt sant?”Pablo González upprepade bromstestet och denna gång med kameror längs sträckan. Visst, bilen lyfte rejält på bakänden och hjulen lämnade marken med god marginal.Fiat Chrysler Automobiles, där Jeep ingår, i Spanien kontaktades av den spanska motorjournalisten och biltillverkaren skickade genast ut tekniker som sade sig hitta ett fel på bromshydrauliken som gjorde att bromsverkan över framhjulen var alldeles för stor. Efter åtgärd bromsade gick bilen rätt vid inbromsning igen och Pablo González fick dessutom testa två andra Renegade-exemplar som inte heller lyfte på bakhjulen. Allting gott, trodde Pablo González...

https://youtu.be/dCEthdH7iYw

Men för några veckor sedan hade samma spanska motorjournalist ute ännu en Jeep Renegade för test, denna gång en årsmodell nyare och med 2,0-liters dieselmotor på 140 hästkrafter under huven, dessutom med fyrhjulsdrift.Vid inbromsningstestet lyfte även detta exemplar på rumpan, så pass mycket att bakhjulen lämnade marken. Dock inte lika kraftigt som den framhjulsdrivna modellversionen i fjol. Ett tecken på att problemet inte var isolerat till en enskild individ.Att det kan vara ett utbrett problem med Jeep Renegade som lämnar marken står klart då det även finns en film från ett italienskt test som utfördes under 2015. I filmen nedan ser vi HD Motori accelerera upp till en för oss okänd hastighet då de hastigt står på bromsen. I ett nafs blir Jeep Renegade luftburen över baken.

https://youtu.be/

Teknikens Värld har testat Jeep Renegade ett par gånger och vi har inte upplevt detta läskiga problem med bakhjul som lämnar marken. I våra bromstest noteras att bilen niger kraftigt, men bakhjulen har fortsatt kontakt med asfalten.Vi har däremot klagat på Jeep Renegades bromssträcka som från 100 km/h till stillastående uppmäts till hela 43,2 meter. Det är sex, sju meter för långt för att klassas som bra. Den Renegade vi testade och som du ser i filmen nedan (spola fram 45 sekunder) hade originalmonterade åretruntdäck, inget som vi rekommenderar någon att använda på sin bil.

Hela testet där Jeep Renegade bromstestas tillsammans med 21 andra suvar kan du läsa här.